Evropske berze nadoknađuju gubitke 1Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Na evropskim berzama u jutros su cene deonica porasle, nadoknadivši deo jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa i usporavanja rasta privrede.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9:30 u plusu 0,8 posto, nakon što je juče skliznuo 1,1 posto, javlja Hrvatska radio-televizija.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,65 odsto, na 7.533 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,56 posto, na 13.997 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 6.274 boda.

I na azijskim berzama cene deonica su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 9:0 bio u plusu 0,8 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao 0,3 posto, dok su cene deonica u Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,3 i 1,2 posto.

Azijske berze nadoknadile su jutros jučerašnje gubitke, no i dalje se trguje oprezno zbog usporavanja rasta najvećih svetskih privreda i povećanja kamatnih stopa scentralnih banaka u cilju suzbijanja previsoke inflacije.

Jutros je centralna banka Novog Zelanda povećala ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, na dva odsto, kao što se na tržištima i očekivalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari