Evropski ambasadori kuvali na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 1Foto: EU INFO MREŽA

Nemačke kobasice, poljski pirozi i balkanska gibanica spremani su danas uživo u paviljonu Evropske unije na Međunarodom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Ručak za posetioce pripremale su zamenica ambasadora EU u Srbiji Plamena Halačeva, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, a uz pomoć kuvara, goste je poslužio i poljski ambasador u Srbiji Rafal Pavel Perl.

Osim evropske hrane, posetiocima su predstavljeni roboti i senzori i druge moderne tehnologije koje se koriste u poljoprivredi, a govorilo se i o ćelijskoj poljoprivredi i mesu iz laboratorije.

Korisnici koji su uspešno došli do IPARD bespovratnih sredstava podelili su iskustva sa publikom, a stručnjaci ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja dali su više informacija o konkurisanju i konkretnim merama.

Održan je i panel „Regionalna saradnja u oblasti poljoprivredne politike – ključni alat za EU integracije“, u organizaciji ambasade Nemačke.

Sutra će na EU paviljonu biti reči o kvalitetu hrane u Srbiji i Evropskoj uniji, o savremenoj proizvodnji voća i povrća, o važnosti zdrave životne sredine za zdravu hranu, kao i o budućnosti biogasa i njegovoj primeni u poljoprivredi.

Najavljeno je i da će za ručak će biti zadužena dva ambasadora Emanuele Žofre (Giaufret), ambasador Evropske unije u Srbiji, i Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji.

„Dođite da vidite šta se krčka u EU kuhinji“, pozvali su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari