Fabrici oružja preti urušavanje tehnološkog procesa 1Foto: Nenad Đorđević / FoNet

Sindikat Zastave oružja upozorio je juče nadležne na pogoršanje uslova rada u toj fabrici, čija direktna posledica je „sve veća odsutnost radnika s posla zbog odlaska na bolovanje“.

Zdravlje radnika u proizvodnim pogonima je, tvrde sindikalci, ugroženo zbog dugogodišnjeg nedostatka investicionih sredstava, iako je „tržišna pozicija fabrike trenutno najbolja u poslednje dve decenije“.

– Finansijska situacija u fabrici je, uprkos takvoj tržišnoj poziciji, i dalje nezavidna, što utiče na to da zaposleni rade u uslovima sve veće buke, nedovoljne osvetljenosti, loših mikroklimatskih uslova, hemijske štetnosti koje su van projektovanih parametara zbog čega insistiramo da hitno započne postupak rešavanja, odnosno naplate duga koje državno preduzeće SDPR ima prema fabrici Zastava oružje. Dobijeni novac bio bi uložen u osavremenjavanje procesa proizvodnje i obezbeđivanje boljih uslova rada, navodi se u obraćanju oružarskog Sindikata nadležnima u Vladi Srbije i javnosti.

Pojašnjava se, pritom, da fabrika Zastava oružje ima velika potraživanja od Jugoimport SDPR-a, preko kojeg je išao izvoz robe na inostrana tržišta, a taj dug , sa pripadajućim kamatama, trenutno iznosi oko 150 miliona dolara. Ukoliko se hitno ne uđe u naplatu potraživanja koje fabrika ima od SDPR-a, Zastavi oružju, naglašavaju sindikalci, preti potpuno urušavanje tehnoloških procesa zbog zastarelosti, koja se, u pojedinim delovima tog procesa, meri sa zaostalošću od oko 50 godina.

– Investicije od više miliona evra koje su još krajem 2014. godine obećane preduzećima odbrambene industrije Srbije (OIS), u Zastavu oružje do danas nisu stigle, te je nastavljeno devastiranje naše fabrike, i to uoči usvajanja zakona kojim se najavljuje privatizacija preduzeća OIS – navodi se u saopštenju oružarske sindikalne organizacije. Oružari dodaju da je zbog ranije državne politike Zastava oružje, u aprilu 1999, bombardovana, dok danas država nagoni vojne fabrike da posluju po čisto tržišnim principima.

– Tabloidni mediji izvrnutim činjenicama daju doprinos satanizovanju  Zastava oružja i svih fabrika odbrambene industrije Srbije koje su opstale zahvaljujući jakom sindikalnom pokretu i svojoj vitalnosti, zbog čega su, barem do sada, izbegle katastrofalnu privatizaciju kojoj je bila izložena srpska privreda – ističe se u saopštenju Sindikata Zastave oružja.

Stranci budući suvlasnici vojnih fabrika

Ovih dana u javnu raspravu je pušten Nacrt zakona o naoružanju i vojnoj opremi kojim je, kao što je naš list u više navrata pisao, predviđena privatizacija, odnosno prodaja do 49 odsto državnog kapitala u fabrikama odbrambene industrije domaćim i inostranim investitorima. Ovim zakonom se, kao što je već nekoliko godina (ne)zvanično najavljivano, stvaraju uslovi da stranci postanu suvlasnici domaćih vojnih fabrika. Sindikati tih fabrika se, podsetimo, protive toj mogućnosti, dok u stručnoj javnosti smatraju da bi inostrani kapital značajno pomogao finansijski onemoćaloj srpskoj vojnoj industriji, te da bi joj dodatno popravio poziciju na svetskim tržištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari