Fabrika će se prodavati kao celina 1Foto:Stanislav Milojković

Rešenje Privrednog suda u Kragujevcu o proglašenju bankrota Zastava kovačnice stiglo je u to preduzeće, čime je i formalno-pravno ugašena poslednja nada da bi najstarija fabrika otkovaka u Srbiji mogla da bude jedna od retkih domaćih firmi koja je uspela da preživi stečajni postupak.

                       p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } Mada je imala sve izglede da izađe iz stečaja i nastavi poslovanje kao fabrika u postupku reorganizacije, tu mogućnost je, krajem minule sedmice, sprečila država. Naime, predstavnici Poreske uprave nisu se pojavili na poslednjem poverilačkom ročištu na kojem je, upravo po njihovom zahtevu, trebalo da bude razmotren dopunjen plan reorganizacije Kovačnice.

Kako bilo, fabrika je sada i zvanično u bankrotu, ali će ipak, voljom stečajnog sudije, a zbog obaveza prema domaćim i inostranim poslovnim partnerima, proizvodnju otkovaka nastaviti do kraja marta. Tada će se ponovo odlučivati da će se rad u pogonima nastaviti do početka maja, kada bi, kako se očekuje, trebalo da bude oglašena prva prodaja Kovačnice kao pravnog lica.

– Moj prvi sledeći potez, nakon dobijanja rešenja o bankrotu, jeste angažovanje ovlašćenog procenitelja, koji bi trebalo da utvrdi vrednosti Zastava kovačnice kao pravnog lica. Posle toga sledi pribavljanje saglasnosti svih organa stečajnog postupka za oglašavanje prodaje fabrike. Očekujem da će ta zakonska procedura da bude okončana za dva meseca, i da ćemo Kovačnicu, kao fabriku u celosti, potencijalnim kupcima moći da ponudimo početkom maja. Zakon dozvoljava da se bankrotirana fabrika u celosti nudi na prodaju tri puta, i to na svaka dva meseca, tako da Kovačnica u toj formi može da se prodaje ukupno šest meseci, najverovatnije do kraja oktobra – rekao je našem listu stečajni upravnik Kovačnice Predrag Janković.

Ukoliko do tada ne nađe kupca kao pravno lice, objašnjava Janković, na jesen će uslediti prodaja imovine, i to deo po deo, hala po hala, mašina po mašinu, čime će 160 godina stara kovačka delatnost definitivno biti ugašena.

– Ostaje mi da se, kao svaki normalan čovek, nadam da će se za tu fabriku do jeseni naći kupac, i da će nastaviti da radi. Ne želim da verujem da ćemo da ostanemo bez još jedne fabrike od strateškog značaja za domaću privredu – ističe Janković, napominjući da je sa poslovodstvom Zastave oružja dogovoreno da prioritet Kovačnice do oglašavanje njene prodaje bude proizvodnja otkovaka za ugradnju u vojno i ostalo oružje.

Zahvalnost Danasu

Stečajni upravnik Zastava kovačnice Predrag Janković zahvalio se našem listu, koji se „višemesečnim objektivnim informisanjem o situaciji u tom preduzeću pridružio borbi za opstanak prve fabrike otkovaka na Balkanu“. On je, pritom, ocenio da će se u maju, kada bi, kako očekuje, trebalo da bude oglašena prodaja Kovačnice, najverovatnije videti da li se iza proglašenje bankrota u toj fabrici kriju neki i nečiji interesi.

Preživela NATO, ali…

Zastava kovačnica, od davne 1857. kad je osnovana u okviru tadašnje kragujevačke Topolivnice, preživela je otomansku, austrougarsku i nemačku okupaciju, te promene dinastija i režima, čak i NATO bombardovanje, u aprilu 1999. godine, kad je zbog proizvodnje otkovaka za vojnu industriju bila pretvorena u bezobličnu gomilu gvožđa, pokidanih betonskih konstrukcija i šuta. Tranziciju na srpski način nije uspela da preživi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari