Subotica – Povodom tekstova koji su se proteklih dana bavili pitanjem reorganizacije subotičke Mlekare i strahovanjima sindikata da će se fabrika možda zatvoriti, direktor ovog preduzeća Milan Grujić rekao je da je Mlekara Subotica „veliko gradilište“, da se grade novi objekti, instalira nova oprema i investira veliki novac u razvoj poslovanja, što je samo po sebi potvrda da neće doći do zatvaranja fabrike.


Grujić je za priče da bi Mlekara mogla da bude zatvorena kao i neke druge mlekare koje je kupio Investicioni fond Salford, inače vlasnik i subotičke industrije mleka, rekao da su u pitanju „apsolutne neistine“. „U Mlekari Subotica u toku je uvođenje novog modela reorganizacije rada, gde se pojedine službe i poslovi koji nisu specijalnost mlekare prepuštaju drugim preduzećima“, rekao je direktor ove kompanije. Ti procesi se sprovode u skladu sa trendom poslovanja u Evropi, naglasio je on, pa tako i u Srbiji, gde se svako specijalizuje za one poslove koji su mu osnovna delatnost. „U našem slučaju, to je mleko i mi se pokušavamo specijalizovati za ono što najbolje znamo da radimo, a to je proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda. Za sve ostalo postoje firme koje su usko specijalizovane za pojedine delatnosti i koje to rade efikasnije i bolje, što treba da dovede do uspešnijeg rada ove firme“, konstatovao je Grujić.

Reorganizacija će obuhvatiti sektor logistike, transporta, održavanja higijene i obezbeđenja. Grujić je takođe kao netačnu ocenio informaciju da će 40 zaposlenih, koji su predmet pomenute reorganizacije, ostati bez posla i tvrdi da postoji jasan program rešavanja njihovog statusa. „Postoji jasna garancija novog poslodavca da te radnike primi u stalni radni odnos, a postoji i zaštitna mera Mlekare Subotica po kojoj 12 meseci od potpisivanja ugovora kod novog poslodavca zarade ostaju nepromenjene, kao i dodaci u vidu regresa i toplog obroka. Ukoliko dođe do prekida te saradnje u roku od 12 meseci, Mlekara je dužna da ih vrati na posao“, rekao je Grujić.

On je podsetio da je investicioni fond Salford, preko Denjub fuds grupe, u kojoj pored Mlekare Subotica posluju još i Imlek, Bambi-Banat i Knjaz Miloš, u tu kompaniju uložio u poslednjih devet godina 30 miliona evra, što je sve rezultiralo visokim standardima kvaliteta proizvodnje. Prema rečima direktora Mlekare, u avgustu ove godine prerada mleka iznosila je 6,5 miliona litara sirovog mleka, i rekordna je u istoriji postojanja Mlekare Subotica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari