Fabrika kompanije "Palfinger" u Nišu počela probnu proizvodnju, redovna od juna 1Foto: Shutterstock/nikshor

Fabrika austrijske kompanije „Palfinger“, čija je izgradnja u Radnoj zoni „Istok“ u Nišu počela septembra prošle godine, započela je probnu proizvodnju, a narednog meseca krenuće s redovnom, izjavio je danas predstavnik te kompanije Ivan Tasić.

Prema njegovim rečima, otvaranje fabrike u Nišu planirano je za kraj ove godine.

„Fabrika se nalazi u poslednjem stadijumu izgradnje. Većina mašina je tu, ali još neke treba da pristignu. Već sada imamo blizu 80 zaposlenih, a to je u skladu sa našim planom koji predviđa da do 2027. godine imamo 375 zaposlenih“, izjavio je Tasić.

On je rekao da se „Palfinger“ bavi proizvodnjom kranova, a u Srbiji će praviti čelične podsklopove.

„Jedan od prvih projekata koji ćemo realizovati su stabilizatori za kamione i za prevozna sredstva. To je inicijalni projekat, a verujem da će u vrlo skoroj budućnosti asortiman biti oplemenjen novim projektima“, kazao je Tasić.

Istakao je da „Palfinger“ posluje u većini evropskih država, a Niš je odabran za izgradnju nove fabrike zbog dobre saobraćajne povezanosti za Hrvatskom, Slovenijom i Bugarskom, gde fabrike te kompanije već postoje, kao i zbog toga što Niš ima svoj Univerzitet i Mašinski fakultet.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prilikom obilaska pogona rekla je da je nepunih godinu dana prošlo od kada je ta kompanija poslala pismo o namerama rukovodstvu grada do postavljanja kamena temeljca.

„Za prethodne četiri godine stiglo je pet investitora u grad Niš. ‘Palfinger’ je pretposlednji, poslednji koji je stigao je ‘Ariston’. U poslednjih 10 godina, direktne investicije u Nišu vredne su više od milijardu evra“, istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, zahvaljujući dolasku investitora broj nezaposlenih u Nišu smanjen je sa više od 20.000 na 17.000, dok je broj zaposlenih povećan na 100.000.

Ona je kazala da je industrijska zona u kojoj se nalazi fabrika „Palfinger“ skoro potpuno popunjena, tako da će grad, da bi privukao nove investitore, komunalno opremati industrijske zone „Sever 1“ i „Sever 2“.

Prilikom polaganja kamena temeljca predstavnici kompanije „Palfinger“ najavili su da će u fabriku u Nišu investirati 34,5 miliona evra.

Ugovor o dodeli subvencija predviđa da investitor iz Austrije dobije iz državnog budžeta za fabriku u Nišu 4,6 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari