FAO indeks cena hrane stabilan u junu: Šta je poskupelo? 1Foto: Shutterstock/Tatjana Baibakova

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je dans da je referentna vrednost svetskih cena prehrambenih proizvoda ostala nepromenjena u junu, jer je povećanje međunarodnih kotacija za biljna ulja, šećer i mlečne proizvode nadoknadilo smanjenje cena žitarica.

FAO indeks cena hrane, koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, u junu je u proseku iznosio 120,6 poena, što je za 2,5 odsto niže od vrednosti iz juna 2023. godine i za 24,8 odsto niže od maksimuma iz marta 2022. godine.

FAO indeks cena žitarica je opao za tri odsto u junu u odnosu na maj, sa smanjenjem kotacija za industrijsko bilje, pšenicu i pirinač.

Kako je objašnjeno, ova promena je delimično podstaknuta poboljšanim izgledima za proizvodnju u glavnim zemljama izvoznicama.

FAO indeks cena biljnih ulja je porastao za 3,1 odsto u odnosu na maj, podstaknut porastom globalne uvozne potražnje iz sektora biogoriva u Americi za sojinim i suncokretovim uljem.

Nakon tri uzastopna mesečna pada, FAO indeks cena šećera je porastao za 1,9 odsto u odnosu na maj zbog zabrinutosti povodom uticaja nepovoljnih vremenskih uslova i monsuna na proizvodnju u Brazilu i Indiji.

FAO indeks cena mlečnih proizvoda porastao je za 1,2 procenta, a međunarodne kotacije putera su dostigle dvogodišnji maksimum zbog povećane globalne potražnje za kratkoročnim isporukama usled snažne maloprodaje, sezonskog pada isporuka mleka u zapadnoj Evropi i niskih zaliha u Okeaniji.

FAO indeks cena mesa bio je praktično nepromenjen u junu, pošto su neznatna povećanja cena ovčijeg, svinjskog i goveđeg mesa skoro nadoknadile pad međunarodnih cena živinskog mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari