FCD traži hitno uvođenje Strategije socijalne zaštite: "Ključni planski dokument na koji se čeka već godinama" 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Fondacija Centar za demokratiju (FCD) saopštila je danas, povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, da se aktivno zalaže za postizanje Cilja održivog razvoja broj 1 – iskorenjivanje siromaštva, u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija, koju je prihvatila i Srbija.

Oni su naglasili da sa partnerima u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“, rade na tome da niko ne bude izostavljen i da najugroženiji slojevi društva dobiju adekvatnu podršku.

U okviru Platforme, Centar za demokratiju ističe potrebu za usvajanjem Strategije socijalne zaštite, ključnog planskog dokumenta na koji se čeka već godinama.

„Ovaj dokument bi omogućio dugoročne reforme sistema socijalne zaštite, obezbeđujući zaštitu socijalnih prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije. Trenutne mere nisu dovoljne da pruže adekvatan odgovor na potrebe najugroženijih. Neophodno je kreirati sistemske i održive mere, razvijati sistem socijalnih usluga pre svega na lokalnom nivou, kako bi se obezbedio dostojanstven život za sve građane i građanke“, poručili su oni.

 

Iz Centra su podsetili da u Srbiji, prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), 19,9 odsto građana živi u riziku od siromaštva, dok je 27,2 odsto stanovništva izloženo riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti.

„Posebno su pogođeni stariji građani i nezaposleni, što ukazuje na ozbiljan nedostatak sistemskog pristupa borbi protiv siromaštva“, upozorili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari