Fermentisani polen iz košnice 1

Porodica Đurin jedna je od mnogih u Srbiji koja se bavi pčelarenjem.

Ali ono što ih izdvaja od drugih jeste podatak da jedinstvenim tehnikama i mašinama dolaze do perge, najkvalitetnijeg produkta pčele. A početak priče vodi nas do deda Antona koji je pre više decenija, kao pilot, imao privilegiju da leti i da se iz vazduha divi lepotama Fruške gore, gde je i započeo svoju avanturu sa pčelarstvom. „Deda Anton je bio pionir u istraživanju i razvoju novih tehnika u pčelarenju i preradi pčelinjih proizvoda, i zahvaljujući njemu mi danas raspolažemo jedinstvenim tehnikama i mašinama koje nam omogućavaju pre svega da dođemo do perge, produkta nepoznatog široj javnosti. Izuzetna svojstva čine pergu najkvalitetnijim produktom tog malog, a opet pravog giganta – pčele“, priča za Danas njegov unuk Duško Đurin, vlasnik porodične firme Bee&Well, koja pod ovim imenom na tržištu Srbije posluje četiri godine.

U ovaj porodičan posao uključeni su i pčelari kooperanti i, kako kaže naš sagovornik, uspevaju da odgovore zahtevima tržišta. Lekovita svojstva meda su najčešći razlog zašto se potrošači opredeljuju za kupovinu tog korisnog dodatka ishrani, ali Đurin upozorava da nije svaki med zdrav. „Veštački med, ali i onaj pregrejan, nema ništa od korisnih sastojaka. Visoke temperature uništavaju sve vredne sastojke meda. Zato se mi i trudimo da tržište upoznamo sa pergom koju mešamo sa medom i tako dobijamo sigurno najkvalitetniji med na svetu“, ističe on.

Objašnjava da je perga, zapravo, fermentisani polen, koji pčela prerađuje u košnici. Taj proces, tokom kog pčela obogaćuje polen sa 227 mikro elemenata (tu spadaju vitamini, aminokiseline, proteini, minerali…) traje tri nedelje. Đurin naglašava da perga nema svojstva polena, niti izaziva polensku alergiju i odličan je preparat za oporavak organizma, naročito posle težih medicinskih intervencija (kao dodatak terapijama) i fizičkih napora. Asortiman proizvoda ove firme obogaćen je i preparatima namenjenim zdravom načinu života, odnosno preventivi. Preparati firme Bee&Well mogu da se nađu u bolje snabdevenim apotekama i lancima zdrave hrane. „Naš cilj je da plasman proizvoda proširimo i na strana tržišta i intenzivno radimo na tome. To je preduslov za upošljavanje više ljudi i uključivanje novih pčelarskih domaćinstava u ovaj posao“, dodaje Đurin.

Savet kupcima

– Potrošač bi prilikom kupovine meda trebalo da vodi računa o ceni i deklaraciji. Treba naglasiti da pravi i kvalitetan med ne može da ima nisku cenu. Kad su u pitanju mešavine meda i drugih pčelinjih produkata, onda treba obratiti pažnju na deklaraciju, jer samo preparat koji je prošao inspekcijski nadzor akreditovane laboratorije, poseduje deklaraciju usklađenu sa zakonskom regulativom – ističe Duško Đurin, vlasnik porodične firme Bee&Well.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari