„Posao stoleća“ u novom ruhu: Ko će praviti Fijat električne automobile u Kragujevcu, i da li se to Srbiji isplati?

Ostavite komentar


  1. Milijarde drzave za zaposljavanje par hiljada mizerno placenih radnika. bolje da su im podelili te pare.

  2. prvo svaki ugovor, svaki posao se mora sagledati u kontesktu situacije i vremena u kojem je ugovoren. Iako smo skloni da stalno idealizujemo bližu, a posebno dalju prošlost, treba biti iskren pa reći da smo u trenutku prodaje Kragujevac zvali „dolinom gladi“ u kojoj se sklapao automobil projektovan još 60-tih godina prošlog veka, koje usput iako jeftini niko više nije želeo da kupi. Ista ta fabrika je bila preopterećena dugovima prema svima, pa i prema samom Fiat-u.
    Takođe, 2008. godine mi smo bili zemlja koja je bila još daleko od jedinstvenog EU tržišta, zemlja koja je upravo i pravno ostala bez KiM koja je tada proglasila nezavisnost koju su opet priznali skoro svi veliki i bitni međunarodni činioci.
    Takođe nipta manje nije bitno to što je svet već utonuo u ozbiljnu recesiju izazvanu najvećom Svetskom ekonomskom krizom.
    I na kraju, ne mmanje bitno. 500l nije bio promašen model, o čemu može da posvedoči statistika i to što je u svojoj kategoriji po prodaji nekoliko godina bio na prvom mestu.
    Ono što je usledilo je jednostavna promena želja kupaca kojima je nakon 20 godina dosadio MPV, (kao i većina drugih oblika karoserije), već se u poslednje vreme lože na SUV (cross) karoseriju.
    samim tim modelu iz kragujevca nije bilo spasa, sve i da nije bio FIAT, jer je njegova kategorija jednostavno nestala.

  3. Investija u koju je drazava usla te 2008. pokazala se odlicno za industrijalizaciju zemlje. Nakon FIAT-a doslo je mnogo fabrika iz sektora automobilske infistrije, gde se mnogo inzenjera i ostalih delatnoati zaposljavalo, sa odlicnim platama. Tako da i ovo pokretanje jednog modela, a uskoro i drugog, je odlicna prica za Kragujevac i Srbiju.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.