Fijat i definitivno neće ići u Rusiju bez carine 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko saglasili su se juče da će potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) – zvanično najavljeno za 25. oktobar – omogućiti Srbiji pristup tržištu od oko 180 miliona potrošača.

Relativno doskora, predsednik Vučić je u ovakvim prilikama gotovo redovno ponavljao da očekuje skorašnji početak izvoza fijata „500L“ na tržišta Rusije i Evroazijske unije, pa je čak pred kamerama dobio i Putinovo obećanje za taj posao.

Uprkos obećanju, ovaj aranžman nije realizovan, a ako je suditi prema usaglašenom sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i EAEU, nikada i neće. Zbog toga Aleksandar Vučić o tome u poslednje vreme „mudro ćuti“.

Sada dogovorenim sporazumom, Srbija će u EAEU izvoziti gotovo sve što proizvodi – osim motornih vozila. Srpski zvaničnici su i tokom pregovora sa EAEU najavljivali da je maltene gotova stvar da će sporazumom biti obuhvaćeni i automobili. Najpre je, u tom kontekstu, bio pominjan samo bescarinski plasman modela „500L“, koji se proizvodi u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, da bi u poslednjih nekoliko godina, na insistiranje ruske strane, u taj, prema izjavama zvaničnika obeju strana, načelno već dogovoreni trgovinski aranžman bila uključena i ruska „Lada“.

Sve se, međutim, okončalo neslavno. Od povlašćenog plasmana kontingenta od 5.000 do 10.000 automobila iz Kragujevca definitivno nema ništa.

Ipak, ovakav ishod , smatraju upućeni, nikako neće ugroziti poziciju aktera u domaćem auto-biznisu. Naprotiv, kragujevačka fabrika koja će, zahvaljujući tome što Putin nije ispunio svoja obećanja, gotovo izvesno da izbegne nepotrebnu poslovnu avanturu, vezanu za pokušaj plasmana na tržištima na kojima su Fijatovi automobili nepoznanica. Analitičari, s druge strane, procenjuju da jednokratni izvoz 5.000 ili 10.000 automobila, sve i kad bi bio uspešan, ne bi značajnije pomogao kompaniji Fijatu koji je prisiljen da zbog pada plasmana modela „500L“ na evropskim tržištima, sve češće zaustavlja proizvodne linije. S druge strane, dugoročniji poslovni aranžman sa Rusima, koji bi podrazumevao uzajamne kvote, ugrozio bi plasman Fijatove fabrike i na domaćem tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari