Predsednik Fijata Serđo Markione i potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkićizjavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Kragujevcu da će se u prvoj fazi proizvoditi automobil „A“ klase čiji naziv, prema Markioneovim rečima, još nije poznat, a biće promovisan neposredno uoči početka njegove proizvodnje. U drugoj fazi, do kraja 2011, u Fijatovoj kompaniji u Kragujevcu biće instalirani kapaciteti za produkciju još 100.000 automobila „B“klase.

Potpisnici ugovora i predstavnici državnog vrha Srbije posetili su Fabriku automobila i pogon Karoserija, u kojem je locirana automatizovana linija i oprema za proizvodnju domaćeg „punta“, odnosno modela „zastava 10“.

Fijat će, nakon preuzimanja Zastave, postaviti svoj bord direktora , koji će postaviti drugačiju organizaciju rada u firmu, uraditi novu sistematizaciju radnih mesta, s naglaskom na smanjenju broja zaposlenih u administraciji.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanovićnaglasio je da je jučerašnji dan najveći u istoriji Kragujevca, kad je ekonomija u pitanju.

– Mi u Kragujevcu i Zastavi jesmo proizvodili i „ševrolet“ i „fiću“, pravili smo i više od 220.000 automobila godišnje, ali od danas ipak počinje veliki industrijski preporod i napredak Kragujevca, a sa njime i Srbije, kakav do sada nije zabeležen, smatra Stevanović, dodajući da je ubeđen da će Zastavini radnici praviti automobile koji će biti istog kvaliteta kao oni proizvedeni u Torinu.

Ministar Dinkićje rekao da će u novoj kompaniji naredne godine biti proizvedeno 10.000 „punta“, što će u potpunosti će nadomestiti istovetnu dugogodišnju produkciju svih Zastavinih modela. Dinkićje dodao i da očekuje da će ugovori sa IVEKOM i kompanijom Manjeti Mareli biti potpisani do kraja godine. IVEKO će u Kormanskom polju izgraditi potpuno novu fabriku u kojoj će biti angažovano oko 1.600 radnika, a u postojećim halama Zastava kamiona, proizvodiće se specijalna vatrogasna i vojna vozila. I kompanija Manjeti Mareli, jedan od vodećih svetskih proizvođača akumulatora, alternatora, elektronskih navigacionih i ostalih sistema najverovatnije će svoju fabriku izgraditi u Kormanskom polju, i u njoj će biti angažovano oko 750 radnika.

Premijer Srbije Mirko Cvetkovićocenio je da će ugovor sa Fijatom, i potpisani memorandumi sa IVEKOM i kompanijom Manjeti Mareli imati veliki efekat na makroekonomsku politiku zemlje, te da će, između ostalog, doprineti otvaranju novih radnih mesta i boljem životu građana. Ugovor sa Fijatom, prema njegovom mišljenju, od presudnog je značaja za lokalnu zajednicu jer će, pored ostalog, podstaći razvoj usluga i drugih delatnosti.

Sindikat Zastave ne očekuje otpuštanja

Kragujevac – Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike automobila Zastava Zoran Mihajlovićizjavio je sinoćda su mu čelnici Fijata, direktori Zastave i predstavnici lokalne samouprave preneli da u toj fabrici neće biti viška radnika i otpuštanja.“Stekli smo utisak da Fijat ne namerava da se bavi otpuštanjima, nego upošljavanjem radnika u novoj fabrici ili kod kooperanata“, rekao je Mihajlović. U Sindikatu su najavili da će od 6. oktobra do 31. oktobra biti sprovedeno izjašnjavanje zaposlenih u Zastavi o ponuđenom socijalnom programu.Mihajlovićje izrazio očekivanje da će predstavici sindikata narednih dana u Ministarstvu ekonomije dobiti ugovor sa Fijatom na uvid, što im je ranije više puta bilo obećano.Do kraja ove nedelje predstavnici sindikata trebalo bi da se sastanu sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem u Beogradu.

Radnici se ne plaše novog poslodavca

Radnik Aleksandar Luković, koji već21 godinu radi u tom pogonu, rekao je juče da zaposleni u fabrici automobila sa nadom dočekuju dolazak Fijata. „Duže od 10 godina čekali smo strateškog partnera, i konačno smo ga dočekali. Ne plašim se novog poslodavca, naprotiv, očekujem više rada, sigurniji radni status, veću platu i bolji standard.

Njegov kolega Slobodan Bošković, kome je ostalo nešto više od dve godine do penzije, veli, da je odlučio da prihvati jednu od ponuđenih mera iz socijalnog programa i da napusti Zastavu. „Dosta sam radio, i smatram da ne bih mogao da odgovorim radnim obavezama u novoj kompaniji. Vreme je da odem, a na moje mesto neka dođe neko mlađi. Dolazak Fijata je velika šansa za mlade, stručne, ali nezaposlene kadrove“, ističe Bošković.

I većina Kragujevčana, ako je suditi po anketama lokalnih medija, sa nadom dočekuje dolazak Fijata u Zastavu. Mladi očekuju zaposlenje u Fijatu, stariji većangažovani radnici smatraju da će biti više rada, bolje organizacije posla, ali i većih plata i boljeg života. Dolasku Fijata raduju se i ovdašnji ugostitelji, hotelijeri, turistički radnici i zaposleni u ostalim uslužnim i drugim neprivrednim delatnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari