Učestvujući u tradicionalnoj Novogodišnjoj anketi lista Danas Zoran Bogdanović, direktor Zastave auto (firme za proizvodnju i plasman „punta“), za događaj godine u Srbiji izabrao je ugovor o formiranju zajedničke kompanije Fijata i Vlade Srbije. „Dolazak Fijata u Zastavu pokrenuće kompletnu srpsku industrije“, smatra Bogdanović, napominjući da nikako nije dobro što se poslovni aranžman sa Fijatom nepotrebno politizuje i što se u vezu sa tim poslom u domaćoj javnosti šire defetizam i strah. On je naglasio da se posao sa Fijatom realizuje prema utvrđenoj dinamici, kao i da bi „Fijatova kompanija u Zastavi možda mogla i da profitira u uslovima globalne ekonomske krize.“

Slične poruke ovih dana stižu i iz Fijata, gde su, takođe, neprijatno iznenađeni politizacijom poslovnog aranžmana Fijata u Srbiji. „Fijat će do 31. marta naredne godine izmiriti sve svoje finansijske i druge obaveze prema novoj kompaniji u Kragujevcu, kako je i predviđeno ugovorom o formiranju zajedničke kompanije“, kažu za Danas u krugovima bliskim top menadžmentu Fijata, napominjući da plaćeno odsustvo oko 50.000 Fijatovih radnika u Italiji nema nikakve veze sa poslom Fijata u Zastavi, kao što se nije odrazilo ni na poslovanje ostalih Fijatovih kompanija u svetu, odnosno u Brazilu, Indiji, Turskoj i Poljskoj, u kojima proizvodnja nije obustavljena, niti ima takvih najava.

U Fijatu takođe podsećaju da nije rečo „fantomskom projektu kako to neko želi da predstavi s obzirom na to da je sredinom oktobra ove godine formirana kompanija Fijat automobili Srbija, sa sedištem u Kragujevcu, u kojoj Fijat ima 70 odsto kapitala. Izabran je Upravni odbor nove kompanije na čelu sa generalnim menadžerom Đovanijem de Filipisom. Kompanija Fijat automobili Srbija locirana je u fabričkom krugu (oko 300 hektara) i pogonima Zastavine Fabrike automobila. Fijat je, dakle, pre dva i po meseca zvanično i na velika vrata došao u Srbiju. Ono o čemu bi, eventualno, moglo da se raspravlja odnosi se na dilemu da li će tu, usled sve ozbiljnije ekonomske i krize automobilske industrije u svetu, i da ostane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari