Testiranje intelektualnih sposobnosti rukovodećih i visokoobrazovanih kadrova Zastavine Fabrike automobila počinje odmah i trajaće dve nedelje, nakon čega će biti formiran rukovodeći tim kompanije Fijat automobili Srbija, na čelu sa Đovanijem de Filiposom, saopšteno je posle jučerašnjeg sastanka u Zastavi na kojem su o kadrovskoj problematici u novoj automobilskoj firmi u Kragujevcu razgovarali predstavnici Zastave i Ministarstva ekonomije, s jedne, i nadležni iz Fijata, s druge strane.

Testiranje uvežbanosti u radu (motorike) ostalih Zastavinih radnika počeće 12. januara, i trajaće 30 do 40 dana, posle čega će u novoj fabrici biti angažovano 1.000 radnika. Ostali Zastavini radnici koji su odlučili da ostanu u fabrici, radno će biti angažovani sukcesivno u skladu sa dinamikom realizacije Fijatovih proizvodno-poslovnih planova. Planiramo je da kompaniji Fijat automobili Srbija posao dobije 2.433 radnika bivše Fabrike automobila, dok bi firma Manjeti Mareli trebalo da preuzme još 500 „automobildžija“.

U Zastavi je u toku isplata otpremnina radnicima koji su se u prošlomesečnom izjašnjavanju opredelili, da uz novčane nakodnade i druge stimulativne mere iz ponuđenog socijanog programa, dobrovoljno napuste fabriku. Za dobrovoljni odlazak iz Zastave izjasnilo se 1.269 radnika, od čega blizu 1.000 „automobildžija“.

U Direkciji za kadrovske i društvene poslove kažu da je u dva prethodna dana otpremnine podiglo 382 radnika. Isplata otpremnina radnicima koji su se izjasnili za jednu od opcija iz ponuđenog socijalnog programa trajaće do kraja naredne nedelje. U Zastavi je juče istaknuto da je Fijat sve svoje finansijske obaveze prema novoj automobilskoj kompaniji u Kragujevcu do sada ispunio u roku, te da je ovih dana uplatio i dva miliona evra u socijalni fond iz kojeg se isplaćuju otpremnine prekobrojnim radnicima fabrike automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari