Fijatov izvoz prvi put ispod pola milijarde evra 1Foto: FoNet

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA Srbija) u prvih šest ovogodišnjih meseci izvezla je na evropska i severnoamerička tržišta sve verzije modela “fijat 500L” u vrednosti od 400 miliona evra, čime je i dalje ubedljivo najveći domaći izvoznik, ispred Hestila, Tigra iz Pirota i drugih.

Ali, prvi put od 2013, FCA Srbija je ove godine, u prvom polugođu, ostvarila prihod manji od 500 miliona evra, što nagoveštava da će ukupan izvoz kragujevačke fabrike u 2017, opet po prvi put od 2013, biti manji od milijardu dolara na godišnjem nivou, i to znatno. Tim pre što su proizvodnja i plasman u drugom poslovnom polugodištu, uobičajeno, zbog tronedeljnog kolektivnog godišnjeg odmora u avgustu, slabiji nego u prvom.

Plasman FCA Srbija do kraja godine mogao bi, doduše, donekle da “pogura” redizajnirani “fijat 500L”, čija se proizvodnja upravo zahuktava. Da li će restilizovani “veliki fića” imati bolju prođu, pre svega u Americi, od standardnog modela, ostaje da se vidi. No, već sada se, čini se, može pretpostaviti da ni redizajnirani “500L” neće omogućiti FCA Srbija da i u 2017. ostvari prihod veći od milijardu dolara, što je u minulom periodu bio svojevrsni standard u poslovanju fabrike, a čime se nastavlja trend pada plasmana “fijata 500L” na inostranim tržištima.

Kompanija FCA Srbija je najbolji izvozni rezultat imala naredne 2013, kad je na inostranim tržištima ostvarila devizni prihod od 1,53 milijarde evra. Sledeće godine, kragujevačka fabrika je imala izvoz od 1,36 milijarde evra, u 2015. je ukupan plasman svih verzija “velikog fiće” na inostranim tržištima “težio” 1,18 milijardi evra, a lane je od plasmana “fijata 500L” u Evropi i Americi prihodovala 1,07 milijardi, što je za 9,3 odsto, odnosno za nekih 90 miliona evra manje no u prethodnoj godini.

Fijat je, uostalom, zbog pada plasmana, pre svega na američkom tržištu, u leto prošle godine ukinuo jednu od tri proizvodne smene i otpustio više stotina radnika. Nakon ukidanja treće smene, sa proizvodnih linija i montažnih traka silazi 450 gotovih vozila dnevno, odnosno 200 manje nego ranije.

U Srbiji popust za „500L“

FCA Srbija, kako saznajemo, planira da pojača plasman na domaćem tržištu, i to tako što će od ovog meseca kupcima u Srbiji ponuditi “500L” po ceni koja je za 2.500 evra niža od one po kojoj se taj automobil prodaje u Italiji. Kragujevačka fabrika će, poručuju iz FCA Srbija, domaćim kupcima da ponudi kupovinu modela “500L” na kredit, sa rokom otplate od sedam i osam godina, i mesečnom kamatom od 114 evra. Predviđa se i početak prodaje automobila preko interneta, kao i još neke novine.

Do 2019. 150.000 restilizovanih vozila

U FCA Srbija bi u naredne dve godine, do sredine 2019, trebalo da bude proizvedeno 150.000 restilizovanih „fijata 500L”. Krajem te ili početkom 2020. u fabrici u Kragujevcu, prema planu, treba da da startuje proizvodnja novog modela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari