Jedan od najvećih proizvođača cigareta na svetu i u Srbiji Filip Moris počeo je da proizvodi rezani duvan i to dve robne marke, Bond strit i Filip Moris. Duvan, pakovan u kesice i konzerve, uskoro će se naći na domaćem tržištu, a fabrika u Nišu prva je u sastavu Filip Morisa koja će proizvoditi duvan na potezu Istočna Evropa, Bliski istok, Afrika, a tek četvrta u svetu. Razlog za ovakvu odluku je jasan – pad prometa ove kompanije na tržištu cigareta u poslednja četiri meseca je čak devet odsto.


– Primetili smo trend prelaska potrošača na jeftinije proizvode i naša odluka da proizvodimo rezani duvan jeste odgovor na to. Duvan se manje oporezuje, a istog je kvaliteta i ukusa kao cigareta – rekla je juče zamenica generalnog direktora ove kompanije Jelena Pavlović. Ona je istakla da za svaki procenat smanjenja tržišta država gubi 10 miliona evra od prihoda. Prema njenim rečima, veliki problem jeste i ilegalno tržište duvana i njegova prodaja po pijacama, tako da na svaki kilogram rezanog duvana država na ime PDV i akciza gubi 8.000 dinara. Za potrebe proizvodnje duvana Filip Moris je u Nišu zaposlio 120 ljudi, a menadžment kompanije očekuje da će se ovaj potez isplatiti. Generalni direktor Filip Morisa Pol Rajli kao primer ističe Sloveniju, u kojoj je tržište rezanog duvana za samo nekoliko meseci poraslo sa tri na osam odsto.

– Prošla godina je bila teška, ova će biti posebno teška, ali mi smo zadovoljni prodajom. Međutim, ilegalno tržište, koje učestvuje sa otprilike 10 odsto, dosta je uticalo – istakao je Rajli. On je ujedno iskoristio priliku da se pozdravi i najavi odlazak za Aziju, kao i da predstavi novu direktorku Filip Morisa za ovaj region Stejsi Kenedi.

Filip Moris će pakovati duvan u kesice od 40 grama i konzerve od 80 grama. Bond strit će se prodavati u dve varijante, slabijoj u plavom pakovanju i jačoj u crvenom pakovanju. Konzerva će koštati 420 dinara i od nje će moći da se napravi šest paklica cigareta, dok će od jedne kesice moći da se smota 55 cigareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari