Glasovima Srpske napredne stranke i Srpskog pokreta obnove, skupštinski Odbor za finansije, a na predlog naprednjaka, usvojio je juče amandman na Predlog zakona o računovodstvu kojim se predviđa da privrednici od 1. novembra osim Agenciji za privredne registre, ponovo dostavljaju finansijske izveštaje i Narodnoj banci Srbije.


Amandman koji su predložili naprednjaci podelio je vladajuću koaliciju, jer su protiv njegovog usvajanja glasali poslanici URS-a, dok je poslanik SPS bio uzdržan. Usvajanju amandmana usprotivilo se i Ministarstvo finansija kao predlagač zakona, ali i opozicija koja upozorava da će, ukoliko on dobije podršku većine poslanika, to predstavljati dodatno opterećenje za privredu i to za više od tri miliona evra godišnje.

Pomoćnik ministra finansija i privrede Zlatko Milikić rekao je na sednici Odbora da je to ministarstvo iznenađeno predloženim amandmanom, navodeći da je u radnoj grupi za izradu tog zakona bio i predstavnik NBS. On je naveo da je zakonima o APR-u i o registraciji privrednih subjekata predviđeno da se finansijski izveštaji dostavljaju APR-u i da bi usvajanje amandmana koji su predložili naprednjaci značilo dvostruko dostavljanje izveštaja i dupliranje troškova za privredu. Milikić je naveo da je Ministarstvo predložilo sitnu doradu predloženog rešenja tako što bi se predvidela obaveza APR-a da po službenoj dužnosti i bez naknade prosleđuje NBS sve finansijske izveštaje. Time bi se, kako smatra, dobio isti rezultat, a izbegla situacija da preduzeće šalje izveštaj APR-u, a potom NBS. On je objasnio i da je prema direktivama EU trebalo urediti da ti izveštaji idu u jednu instituciju.

Formalni predlagač tog amandmana je Odbor za finansije, a predsednica tog skupštinskog odbora Vesna Kovač iz URS-a rekla je juče novinarima da je na sednici tog skupštinskog tela glasala protiv takvog amandmana jer smatra da je to korak unazad u procesu reformi i da predstavlja dodatne troškove za privredu.

U URS-u ne žele da komentarišu da li je amandmanom guvernerka Jorgovanka Tabaković demonstrirala moć, ali najavljuje da tu izmenu u plenarnom zasedanju neće prihvatiti i pozivaju ostale koalicione partnere da do glasanja razmisle o mogućim posledicama koje nosi ovaj amandman. I poslanici DS tvrde da tim amandmanom NBS želi da pribavi nadležnosti APR-a koje, kako kaže poslanik DS Aleksandar Senić, nema nijedna centralna banka u EU, osim Belgije.

Trošak

Naprednjak Zoran Antić objasnio je juče novinarima da su poslanici te stranke podneli amandman jer smatraju da je najbolje rešenje da se svi finansijski izveštaji dostavljaju NBS.“Uloga NBS je da se stara o stabilnom finansijskom sektoru i da bi to mogla da ispuni potrebni su joj relevantni podaci“, kazao je Antić koji neslaganja u Odboru za finansije vidi kao politizaciju i želju da se to što predlaže SNS predstavi građanima kao veliki trošak.

Računovođe protiv predloženih zakona

Šabac – Savez računovođa i revizora Srbije protivi se predloženim zakonim u tim oblastima, jer će novi propisi prouzrokovati netačne finansijske izveštaje, rekao je izvršni sekretar Saveza Miodrag Živković. „Usvajanje predloženih zakona o računovodstvu i reviziji, o kojima se raspravlja u Skupštini Srbije, dovešće do nepoverenja u finansijske izveštaje jer će ih i dalje sastavljati često neuka lica, na kreativan način“, kazao je Živković i istakao da su strukovna udruženja predložila da se u pripremi zakona o računovodstvu i reviziji koriste međunarodni standardi i kodeksi profesionalne etike, da to bude objedinjen zakon i da se utvrdi ko može biti profesionalni računovođa. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari