Firma sa tri zaposlena kupila Staru šećeranu: Ko stoji iza Vrenje d.o.o, preduzeća koje je kupilo bivšu fabriku šećera sa 11 hektara zemljišta? 1Foto: Shutterstock/Baloncici

Kao novi vlasnik Stare šećerane, nakon današnje aukcije, pojavilo se preduzeće Vrenje d.o.o. čiji je predstavnik kupio kompleks Stare šećerane nadomak Sajma za 690 miliona dinara.

Pre godinu i osam meseci, u vlasništvo ove firme koja je na kraju 2022. godine, za kada postoje podaci, imala samo tri zaposlena, ušla je dobro poznata građevinska kompanija Konkord Vest (W. D. Concord West).

Konkord Vest koji je u većinskom vlasništvu Željka Drčelića, predsednika Upravnog odbora KK Crvena Zvezda, preuzeo je trećinu vlasništva Vrenja, dok je većinski vlasnik sa dve trećine ostao crnogorski državljanin Vlado Stanišić, odnosno njegova firma Pan-alko sistem, registrovana u Beogradu.

Vrenje je u 2022. godini ostvarilo poslovne prihode od 138.000 evra i dobit od 3.690 evra.

Ukupan kapital ove firme je iznosio tri miliona evra na kraju 2022, skoro dvostruko manje od sume koju je licitirala za Šećeranu.

Firma Pan-Alko sistem je 2021. godine kupila akcionarsko društvo Vrenje čija imovina, odnosno objekti se nalaze u kompleksu Stare šećerane, za tri miliona evra.

Firma Pan-alko sistem je u prošloj godini sa 11 zaposlenih ostvarila prihode od skoro dva miliona evra, ali je zato imala gubitak od 64.622 evra.

Ukupan kapital firme je manji od milion evra, a stalna imovina 2,4 miliona evra.

Gledajući veličinu preduzeća, iako sa samo trećinom vlasništva u Vrenju, nameće se zaključak da bi Konkord Vest mogao biti glavni finansijer u ovom projektu.

Firma ima 249 zaposlenih na kraju prošle godine i poslovne prihode od čak 115 miliona evra u prošloj godini.
Neto dobit ostvaren u 2023. iznosio je 1,8 miliona evra, a kapital preduzeća iznosi 15,8 miliona evra.

Konkord Vest je već godinama javnosti poznata građevinska kompanija koja je dobila dosta velikih poslova od države i često se spominje kao bliska SNS. Ova firma gradi škole, vrtiće, domove zdravlja, gradske bazene… Gradili su multifunkcionalnu halu na Košutnjaku i gradski stadion u Zaječaru, radili su i na aerodromima Nikola Tesla i Konstantin Veliki u Nišu. Rade projekte u okviru Čiste Srbije, učestvovali su u gradnji Južnog toka…

Vlasnik 75 odsto Konkord Vesta je Željko Drčelić, bivši fudbaler, koji je godinama igrao u inostranstvu. Tamo je počeo da se bavi biznisom, a po povratku u zemlju nastanio se u Borči, gde je 2005. osnovao preduzeće za građevinu i alarmne sisteme. Konkord Vest je osnovan 2010. godine.

Drčelić je trenutno vlasnik ili suvlasnik u još 11 preduzeća u Srbiji.

Najskorije pominjanje Drčelića u medijima je iz aprila ove godine kada ga je Nebojša Čović imenovao za svog naslednika na čelu KK Crvena Zvezda.

„Mislim da sam pronašao naslednika. Ozbiljno vam kažem. Mislim da je to Željko Drčelić, predsednik Upravnog odbora. Znate da nikad nisam hvalio pro forme, kao što nikad nisam ni napadao pro forme. Mislim da je on čovek koji ima dovoljnu energiju, visprenost i prostor za efikasno pristupanje svemu što su izazovi u košarci. I stvarno mislim da smo pogodili sa čovekom, kao i sa dobrim brojem ljudi u Upravnom odboru. U tom skautingu, za razliku od ovog igračkog, nismo promašili. Mislim da je ovaj skauting vrlo bitan kao potencijal da više nikada ne promašite ili da promašite što manje. Jer, uvek ćete da mašite i u tom igračkom skautingu“, poručio je tada Čović.

Zanimljivo je i ko su suvlasnici u Konkord Vestu. Manjinski vlasnik sa 25 odsto je RAIMS kapital, firma registrovana u Beogradu.

Po 40 odsto u njoj imaju Letonac Sergejs Lukaševičs i Italijan Alberto Morpurgo. Oko 20 odsto ima Arkadij Mutavči, državljanin Srbije.

Mutavči je 2022. godine dobio srpski pasoš, a prema pisanju Radija Slobodna Evropa on je „bivši izvršni direktor dobavljača za Odeljenje za upravljanje imovinom Kremlja“.

Vodi se kao vlasnik Taktikum investmenta, investicione kompanije registrovane u Luksemburgu. Italijan Alberto Morurgo je direktor u toj kompaniji.

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u vezi sa prodajom Stare šećerane, danas je ocenio, u saopštenju Ministarstva, da je stečajni upravnik „žurio sa prodajom kompleksa Šećerane za male pare, ali da država ima pravo preče kupovine koje će, uveren je, iskoristiti, kako bi taj prostor bio revitalizovan i očuvan“.

On je u saopštenju čak naveo i da „se znalo kome se prodaje“.

„Kao što smo svi očekivali, danas je prodata Stara šećerana. Više puta sam prethodnih dana upozoravao da je očigledno bila namera da se Stara šećerana proda za male pare i da se znalo kome će biti prodata. Nažalost, država ne može da utiče na rad stečajnih upravnika. Ono što može da učini država je da iskoristi pravo preče kupovine što se nadam da ćemo da učinimo“, poručio je Vesić dodajući da je Šećerana zaštićeno kulturno dobro i da mora da bude obnovljena, a da država ima mesec dana pravo da prihvati postignutu cenu i ona kupi ovaj kompleks koji se prostire na 11 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari