Firma Vrenje kupila Staru šećeranu u Beogradu 1Foto: Shutterstock/Baloncici

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je objavila da su se stekli uslovi da beogradska firma Vrenje bude proglašena za kupca „Prve srpske fabrike šećera Dimtrije Tucovic 1898“.

Javno nadmetanje za kupovinu tog beogradskog preduzeća u stečaju je održano 11. juna kada je Vrenje dalo najbolju ponudu od 690 miliona evra, a početna cena je bila oko 680 miliona dinara.

„Кako Republika Srbija, u skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu, nije iskoristila pravo preče kupovine, stekli su se uslovi za proglašenje najboljeg ponuđača na javnom nadmetanju za kupca“, navela je Agencija.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je, nakon što je na javnom nadmetanju Stara šećerana na Čukarici prodata za 690 miliona dinara, rekao da je očigledno da je stečajni upravnik žurio sa prodajom tog kompleksa za male pare, ali da država ima pravo preče kupovine koje će, uveren je, iskoristiti, kako bi taj prostor bio revitalizovan i očuvan.

Stara šećerana poseduje 18 nepokretnosti, a među objektima je i onaj pod zaštitom države, u kom je pozorište KPGT,

Firma „Vrenje“, koja se nalazi na istoj adresi kao i Šećerana, registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Po pisanju medija ta firma je poznata po nizu poslova koje je radila za državu, među kojima je i rekonstrukcija zgrade policije u Ljermontovoj ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari