Firme koje nisu imale pad prihoda od države dobile 110 miliona evra mesečno

Istraživanje CEVES-a i Svetske banke o poslovanju malih i srednjih preduzeća tokom krize

Ostavite komentar


  1. Vrli novi svet! Povecati subvencije preduzecima, zamrznuti plate i penzije.

    1. Važno je da ste komentar napisali! Mislite, bolji su bili „dugovi“ i njihova (sumanuta) ideologija! Da je bila dobra ne bi se sunovratila! Nije rešenje tzv. „helikotersko bacanje novca“, novac se tad rasprši i ode u ruke ciganima/ koji ga nisu ni sticali, a ciganije po Srbiji mnogo, oremnogo! Smanjite doživljaje socijalnih pomoći i ostalih privilegija! Jedini pravi odgovor je; red, rad, disciplina u kriznom vremenu, a ne neselektivna socijala! Pravilo koje se u svetu primenjuje glasi; „Nema besplatnog ručka!“ iliti, svako neka se po svojim mogućnostima potrudi i da doprinos za ručak!

      1. Besplatnog ručka ima (i doručka i večere) u skupštinskom restoranu (dobro, skoro besplatnog).

    2. podatak koji ti ocigledno nije poznat je da u srbiji ima oko 1700000 penzionera, oko 700000 javnog sektora i oko 900000 radnika u privatnom sektoru. da sutra ukines privatni sektor, mozda ruzno zvuci ali je ekonomski tacno, ni penzioneri ni javni sektor uopste ne bi imali penzije i plate, jer iz ekonomskog ugla paraziktiraju na racun privatnog sektora. i da naravno da prosta logika kaze da onome ko zaposljava i proizvodintreba pomoci.

      1. @miloss Znači penzioneri „parazitiraju“ na račun privatnog sektora? Gde li su pare koje su decenijama uplaćivali u penzioni fond? Takođe, javni sektor, dakle i zdravstveni i prosvetni radnici „parazitiraju“ na račun privatnog sektora? Pa nije ni čudo da su nam zdravstvo i prosveta u ovakvom stanju kad se posmatra na ovaj način. U ne tako dalekoj budućnosti, bez obzira na količinu novca koju budete zaradili od svog privatnog poslića, neće imati ko da vas leči i da vam obrazuje decu, a ni u inostranstvu nećete moći da dobijete tu uslugu, jer će vam biti zabranjeno da putujete zbog COVID-20, 21, 22…

      2. Možda malo preoštro. Penzioneri su svoje odavno zaradili i niko im ne daje nego vraća i to bez kamate to što su davali 40 godina.
        Problem je što ni privatni sektor ne „izdržava“ u potpunosti ni budzetski sektor i javnu upravu a kamoli penzionere. Da je drugačije ne bi se država zajmila po 2-3 milijarde godišnje i to su radili i Slobini i DOS i ovi Neoradikali. Još je Tito spiskao ceo penzioni fond na Sava Centar i nekoliko sličnih avantura. Kada bi se pogledalo šta je sve sagradjeno parama penzionog fonda a nije nikada vraćeno u njega, fond bi bio ubedljivo najveći vlasnik nekretnina u zemlji.
        Mi jednostavno nismo sposobni sami sebe da „prehranimo“ tj. da zaradimo za funkcionisanje društva i države. Sva dalja diskusija je trala la, la.

  2. U ovoj državi centara kolko hićeš,nazovi stručnjaka a država sve bednija.Sve više centara za zlostavljanja,zaštitu dece,žena a tiga sve više.Tako i za ekonomiju.Iva gispođa odgovorno tvrdim pojma nema o ekonomiji i finansijama.Bila kod Vučića u vladi,Koštunice,Taduća .Njena je krilatuca da narid ne treba da jede.

    1. Njena krilatica, “ Pa ako ne mozete da zivite,mali prihodi, prodaj te stanove !“

  3. Gospodju Udovički vrlo cenim kao poznavaoca ekonomije.
    U konkretnom slučaju se ne bih složio da su preduzeća pokazala žilavost. Ako su ista otpustila radnike na crno to govori o dve stvari. Da nisu mogli da prežive Koronu i da čak ni u normalnim uslovima ne mogu da organizuju pošteno i zakonito poslovanje. To ne govori o žilavosti poslovanja nego o žilavosti varanja države a time i sugradjana.
    Što se tiče uzimanja pomoći u vidu novca za minimalce. Bilo bi pošteno da neko da novinarima na uvid 6-8 stranični dokument koji tražilac pomoći treba da popuni plus da priloži gomilu dodatnih dokumenata. Šlag na torti je poslednji zahtev, na poslednjoj strani, gde se od tražioca zahteva da državi dokaže da će firma propasti ako ne dobije pomoć od iste. Da dokaže? Tako i piše, „priložiti dokaze“…

  4. Moja firma koja se bavi obezbedjenjem, ima preko 4000 radnika je dobila od Drzave minimalac oko 1 milion eura , , iako su redovno naplacivali usluge od klijenata , kolega koji nije radio i ja koji sam radio smo dobili istu platu , nikakav bonus mi koji smo non stop radili nismo dobili od firme

  5. Hvla. profesoru Milojku Arsiću, na konstruktivnom sagledavanju problema ..koji nam svima donosi epidemija…ali siromašnim….znatno..više….Te gradjane Srbije nesmemo
    kao društvo da zaboravimo…zanemaritmo i..njima je pomoć nužna ..što mora da bude primarno u ekonomiji Srbije…što podrazumeva..ne samo socijalnu pomoć…već odlobadjanjs od poreza i brojnih drugih dažbina.!
    Mora se na vreme ta strategija
    sačiniti i mora pod hitno da se stavi na sto Vlade Srbije.!!

  6. Ekonomija u Srbiji??? Imam već dovoljno leta da sam za poslednjih 30 godina osetio pozitifne efekte delanja samo jednog jedinog od te struke – pokojnog guvernera NBJ dr. Dragoslava Avramovića, poznatog kao „deda Avram“. Još je čovek sa timom postavio tad- davne 1994 godine smernice daljnjeg razvoja na zdravim temeljima ali ga je satrapov pit-bul Šešelj po direktivi bukvalno najurio sa tog mesta. Ovo ostalo – Đelići uveoci, Labusi,Pitići,Vlahovići Šoškići, Jelašići, Dinkići, Tabakovićke, Mali(še), Udovički -Gojkovićke, poneki sigurno jesu odlično stručno potkovani ali nikako kada se dočepaju funkcija u protektoratu Srbija jer tada čine samo smišljena nepočinstva i štete!

  7. Inace super vam je ova fora sa „sad ga vidis – sad ga ne vidis“ komentarima izuzev onih iz nekima dobro poznatih a pod strogo pov.cuvanih adresa bot centrala – to je „objava pod obavezno“ svuda i na svakom mestu kada je rec o srpskim recimo medijima. A sva prica o srpskoj ekonomiji pocinje i zavrsava se davne 1994 sa pojavom i uklanjanjem dr. Dragoslava Avramovica („deda Avram“). Pre njega nije ni postojala (SFRYU-topija) a posle njega je pljacka i porobljavanje.

  8. Sustina je kako dalje. Ocekivanja da ce korona biti „pobedjena“ do kraja juna se nisu obistinila,. to znaci da ce posle katastrofalnog 2. kvartala biti los i 3. kvartal, a posebno kada se porede sa 2019 kada se rast povecavao. Vazno je napraviti strategiju oslanjanja na sopstvene snage, posto ce ino investitori smanjiti proizvodnju, a neki je mozda i ugasiti. Domaci privatni sektor ce biti „iscedjen“ zbog pandemije i njemu Drzava treba da pomogne. U protivnom, vec tokom leta, a posebno tokom jeseni nas ocekuje naglo povecanje broja nezaposlenih i socijalne tenzije. Price o rekordnom rastu u prvom kvartalu i vakcini koja ce biti na raspolaganju vec u novembru prvenstveno imaju za cilj da vestacki ulepsaju stvarnost, koja postaje sve gora i gora.

  9. je l to ona što je bila zadužena za uspostavljanje platnih razreda u srbiji

  10. Znaci 3 meseca da drzava subvencionise Microsoft, i ostale IT firme, po meni je idiotarija svoje vrste. Oni se grabe za nase kvalitetne programere jer ih dobijaju za male pare i ostvaruju vrhunski profit u Srbiji.
    Programeri svakako nece dobiti taj novac za ta 3 meseca, plata ostaje nepromenjena, ali zgodno je da se taj novac potrosi na dzipove u Majamiju, hvala Srbijo. Znaci samo bahato i neselektivno. Zaposliti jos oko 1 miliona na drzavne jasle i najjaci smo vazda!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.