Svaki izneti podatak u tekstu „Diskriminacija u vrednosti od milijardu dinara“, koji je u Danasu objavljen 4. marta, lažan je, odnosno netačan zbog čega želimo da Vašim čitaocima predočimo istinu, kao i sumnju da se iza tog natpisa krije konkurencija koja želi da nas oblati, jer očigledno drugačije ne znaju da se bore.


Preduzeće BMK i BMK higijena su se spojile 30. juna 2010. godine na osnovu ugovora o spajanju, gde je preduzeće BMK preuzelo prava i obaveze preduzeća BMK higijene. Preduzeće BMK je vlasnik kapitala u preduzeću Coopservice BMK od 2004. godine. Vaša tvrdnja u prethodnom broju da je reč o gašenju i otvaranju novih firmi, ne odgovara činjeničnom stanju. Spajanjem srpsko-italijanske kompanije, samo smo postigli racionalnije poslovanje. Vaša tvrdnja da je „Mamuzić Bogdan inkasirao preko milijardu dinara“ nije istinita. U proteklom periodu je preduzeće na čijem je čelu Bogdan Mamuzić, uposlilo 250 radnika na poslovima održavanja higijene u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, isplatilo zarade i pripadajuće poreze i doprinose u skladu sa zakonom. Dakle, nije Bogdan Mamuzić ostvario prihod, već je preduzeće naplatilo svoje usluge.

Takođe želimo da naglasimo da je ugovor sa Upravom za zajedničke poslove republičkih organa sklopljen 2008. godine, a najpovoljniji ponuđač je bio konzorcijum dve firme: Coopservice BMK i Krol Housekeeping. Na tom tenderu su učestvovale jos tri firme za održavanje higijene prostora. Pre 2008. godine održavanje higijene su vršila preduzeća Mopex i Sigurnost Vračar. Dakle, ni BMK ni BMK higijena nikada nisu imali ugovor o održavanju higijene sa Upravom za zajedničke poslove republičkih organa, kako ste vi naveli. Poslednja javna nabavka za objekat republičkih organa je bila 2010. godine, gde su učestvovala sledeća preduzeća: Mopex Beograd, G4S Beograd i Krol Housekeeping i Coopservice BMK. Vaša tvrdnja da smo mi bili jedino preduzeće koje je učestvovalo, nije istinita, što možemo i dokazati.

U tekstu ste naveli „da su u prethodnih 10 godina samo Mamuzićeva preduzeća dobijala posao“. Želimo da vas obavestimo da je naš prvi ugovor sa republičkim organima sklopljen 21. maja 2008. godine, analogno tome 10 godina ističe 2018. godine???

Mašina koja je navedena u tehničkoj specifikaciji javnih nabavki, tačno je da ne postoji, ali je naručilac (Uprava za zajedničke poslove republičkih organa) kroz pitanja i odgovore pojasnio na šta se odnosi traženi uslov. Uostalom, da nije došlo do pojašnjenja, ni Coopservice BMK kao i ostali potencijalni ponuđači ne bi mogli da ispune prethodni uslov.

Što se tiče samih javnih nabavki, svako preduzeće ima pravo na žalbu ukoliko je došlo do kršenja Zakona o zaštiti ponuđača i do sada nije došlo do odbijanja podnetih žalbi. Posao dobija onaj čija je ponuda najjeftinija i o tome odlučuje sama komisija. Tako da nema mesta nameštanju tendera.

U interesu objektivnog informisanja vaših čitalaca i zaštite interesa i ugleda preduzeća Coopservice BMK molimo Vas da tekst objavite u celosti.

Jelena Mamuzić, direktorka Coopservice BMK Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari