Fizička lica, državna preduzeća, političke stranke...: Ko je sve tužio Vladu Srbije i za koliko novca? 1Vlada Srbije: Foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Samo od početka ove godine na adresu Vlade Srbije i njenih organa stiglo je više od 200 tužbi, pokazuju javno dostupni podaci.

Najveći broj sudovima su podnela fizička lica, ali među sudskim sporovima koji se vode protiv Vlade ima i onih državnih preduzeća, velikih domaćih privatnih kompanija, pa i političkih stranaka na vlasti.

Forbes Srbija donosi spisak najzanimljivijih i finansijski najvrednijih tužbenih zahteva koji su u toku, a koje je privreda podnosila protiv Vlade Srbije i njenih organa poslednjih nekoliko godina.
Delta holding

Najintrigantnija među njima svakako je tužba Delta holdinga, podneta prošle godine protiv Vlade Srbije.

Spor se, prema podacima sa Portala pravosuđa, vodi pred Višim sudom u Beogradu, a ročište za glavnu raspravu zakazano je za početak novembra ove godine.

Tužba Delte odnosi se na naknadu štete, a tužbeni zahtev vredan je 1,46 milijardi dinara i nešto više od 390.000 evra.

Forbes Srbija pitao je i Delta holding zbog čega su tužili Vladu, odnosno o kakvoj tačno naknadi štete je reč, ali do objavljivanja teksta nije stigao odgovor.

Marta ove godine, firma MBA Ratko Mitrović niskogradnja tužila je Višem sudu u Beogradu Vladu Srbije, Beogradske elektrane i Direkciju za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i to za iznos od 2,3 milijarde dinara, pokazuju javno dostupni podaci.

Proces je praktično još na početku, reč je o parničnom postupku, a kao osnov spora navodi se utvrđenje.

Ova firma je u blokadi, u vlasništvu je kompanije MBA Miljković, a kako stoji na njihovom sajtu oni su učestvovali u rekonstrukciji Slavije, Ruzveltove i ulice Mije Kovačevića, gradili Tunel Straževica, petlje u Novoj Pazovi, na Hipodromu i u Batajnici, ali i druge javne infrastrukturne projekte.

Firma Kopaonik AD, odnosno akcionarsko društvo u kojem je najveći akcionar privatna firma Glina promet, a odmah iza nje po broju akcija Akcionarski fond Srbije, ima nekoliko aktuelnih tužbi protiv Vlade Srbije.

U sporu koji je otpočeo još 2018. ali ni danas nije rešen, tuženi su Vlada i Grad Beograd, reč je o iznosu od 650 miliona dinara, a osnov za spor je utvrđivanje prava svojine.

Kopaonik AD je po istom osnovu, ali za 540 miliona dinara, takođe, pred Višim sudom u Beogradu pokrenuo još jedan spor protiv Vlade i grada Beograda.

Prema javno dostupnim podacima, Železnice Srbije i Vlada Srbije već su „stari znanci“ kada su u pitanju sudski postupci.

Tako se može videti da je država protiv ovog preduzeća podnela poslednjih nekoliko godina čak pet tužbi, osnov spora je nedopustivost izvršenja, a iznos je 30 miliona dinara za svaki pojedinačni spor.

S druge strane, Železnice Srbije su juna ove godine Privrednom apelacionom sudu podnele tužbu vrednu 27 miliona dinara, a reč je o sticanju bez osnova, kako se navodi u tužbi ovog državnog preduzeća.

Među privatnim kompanijama koje su tužile Vladu Srbije je i Industrija mesa Matijević, biznismena Petra Matijevića. Tužba je iz decembra 2021. godine, iznos spora je 570 miliona dinara, a osnov je, kako se može pročitati iz javno dostupnih podataka, isplata.

Prema podacima sa Portala pravosuđa, tužba kompanije Delez Srbija podneta je tokom prošle godine protiv Vlade Srbije, odnosno Univerziteta u Beogradu, a iznos spora je 24,5 miliona dinara.

Spor se vodi pred Višim sudom u Beogradu, a tek za novembar ove godine, kao i u slučaju Delta holdinga, zakazana je glavna rasprava u ovom predmetu.

Osim ovog, Delez Srbija protiv Vlade, odnosno Grada Beograda ima još jednu tužbu, u vrednosti od 15 miliona dinara, iz 2022. godine, takođe pred Višim sudom u Beogradu.

U aprilu i junu ove godine, i Eurobank Direktna je podnela protiv Vlade Srbije dve tužbe, pred osnovnim sudovima u Kikindi i Loznici. Iznos spora u Kikindi je 22,4 miliona dinara, dok je onaj u Loznici vredan 16,9 miliona dinara.

Glavni odbor SPS-a

Pred Višim sudovima u Novom Sadu i Pirotu su i tužbe koje je Glavni odbor Socijalističke partije Srbije podneo protiv Vlade Srbije, u junu, odnosno u martu ove godine.

Spor pred Višim sudom u Novom Sadu pokrenut je juna ove godine, iznos spora je 121 milion dinara. S druge strane, u Pirotu se spor vodi protiv Agencije za restituciju, iznos je 36,9 miliona dinara, a osnov je isplata materijalne štete.

Među tužbama protiv Vlade Srbije i njenih organa i institucija su i tužbe preduzeća Aman, Rajfajzen banka, Lili drogerije i dr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari