Folksvagen razmatra zatvaranje fabrike u Nemačkoj, prvi put od 1988. godine 1Folksvagen Foto: EPA / FILIP SINGER

Proizvođač automobila Folksvagen po prvi put od svog nastanka razmatra zatvaranje fabrika u Nemačkoj, prenose svetski mediji.

Ovakav potez dolazi kao posledica sve većeg pritiska koju evropskim proizvođačima stvara konkurencija iz Azije.

Ukoliko do ovakvog scenarija dođe, Folksvagen će zatvoriti neku od svojih fabrika prvi put od 1988. godine.

Kompanija se, takođe, odlučuje za veliki program štednje do 2026. godine, kako bi prevazišla krizu.

Folksvagen, koji zapošljava oko 680.000 radnika, saopštio je da se oseća prinuđenim da prekine i svoj program „sigurnog posla“, koji je na snazi od 1994. godine, a koji sprečava otpuštanje radnika.

Međutim, nijedna odluka još nije zvanična i sve mere će biti razmotrene sa radničkim savetom, prenosi Rojters.

„Situacija je izuzetno napeta i ne može se prevazići jednostavnim merama smanjenja troškova“, rekao je izvršni direktor Folksvagena za proizvodnju putničkih automobila Tomas Šefer.

Prema mišljenjima analitičara, Foksvagenove fabrike u Osnabriku, u Donjoj Saksoniji i Drezdenu viđene su kao potencijalne mete za zatvaranje.

Ovakvu krizu u nemačkoj kompaniji izazvalo je teško ekonomsko okruženje, kao i novi konkurenti u Evropi i sve slabija konkurentnost Nemačke privrede.

Folksvagen je izgubio skoro trećinu svoje vrednosti u poslednjih pet godina, što ga čini najlošije rangiranim među glavnim evropskim proizvođačima automobila.

Kompanija se, prema pisanju Rojtersa, suočava sa velikim izazovima u Evropi, SAD i posebno u Kini, gde domaći proizvođači električnih vozila grabe svoj tržišni udeo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari