Forbes: Odobreni radovi na rekonstrukciji zgrade Fonda PIO, posao dobio GAT Dejana Slijepčevića 1Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Sekretarijat za urbanizam Beograda pre pet dana izdao je potvrdu o prijavi radova na rekonstrukciji najpoznatije zgrade Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja – filijale Beograd u Nemanjinoj 30 – što je poslednji korak pre nego što uđu majstori.

Posao je dobio konzorcijum, a jedna od firmi je GAT Dejana Slijepčevića koji je u žižu javnosti došao prilikom obilaska Komandno-operativnog centra BIA gde navodno nije smeo da bude prisutan, jer nije imao ovlašćenje.

Fond PIO kao investitor uspeo je tek iz četvrtog puta da prijavi početak radova. Prethodna tri pokušaja odbijena su u periodu od 11. aprila do 10. maja. Četvrta je podneta već 13. maja i odobrena za tri dana. Razlozi odbijanja prve tri prijave nisu poznati.

Kako se navodi u potvrdi, predviđeno je da radovi budu završeni 3. januara 2027.

Pretposlednjeg dana avgusta prošle godine, Sekretarijat je Fodnu PIO izdao Rešenje o odobrenju izvođenja radova, a kako se navodi, reč je o objektu od sedam spratova, ukupne površine nešto veće od 7.300 kvadratnih metara.

Postojeća konstrukcija se u potpunosti zadržava, a ono što će biti urađeno na zgradi jeste – spuštanje plafona, zamena podova, oblaganje i bojenje unutrašnjih zidova, zamena prozora, revitalizacija fasade (biće skinute svi spoljni klima uređaji), kompletna sanacija krova iznad sedmog sprata, zamena ležećih krovnih prozora i lanterni.

Nakon rekonstrukcije, objekat će imati C energetski razred.

U zgradi će biti zamenjeni liftovi i dotrajale i zastarele instalacije.

Inače, ova zgrada ima svojstvo kulturnog dobra i PIO fond dobio je saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u avgustu prošle godine.

Posao rekonstrukcije dobio je konzorcijum firmi GAT doo, Smart building technologies doo, Tehno inženjering 1992, Balkans security services doo, Tesla sistemi doo, LHR doo i Premijus doo.

Oni su izabrani iz drugog pokušaja jer je prvi tender, raspisan u avgustu prošle godine, Fond PIO poništio. Nabavka je sprovođena u otvorenom postupku, ali kako je navedeno u obrazloženju poslatom 21. novembra – „Sve ponude su neprihvatljive“.

Međutim, već 12. decembra, izabrani su izvođači radova. Primenjen je konkurentni postupak sa pregovaranjem, a broj ponuda je bio – jedan.

Procenjena vrednost nabavke kao i prvi put bila je 1.163.000.000 dinara (1,16 milijardi dinara), a ugovorena je vrednost od 1.162.961.699,56 dinara odnosno 1.395.544.039,47 dinara sa PDV-om.

GAT – gotovo 80 nabavki za četiri godine

Kako je Forbes Srbija nedavno pisao, firma GAT imala je više nego uspešnu prošlu godinu. Ostvarili su rast ukupnih prihoda veći od 80 odsto i povećani su sa 5,4 milijardi na 9,8 milijardi dinara.

Rast neto dobiti bio je još veći. Povećana je za čak 165 odsto. Dok je dobit u 2022. bila 234,5 miliona dinara, prošle godine je skočila na 621,2 miliona.

Prošle godine, GAT je prema podacima do kojih je došao Forbes Srbija, učestvovao na 18 tendera procenjene vrednosti veće od 10 milijardi dinara. U periodu 2020-2022 njegova firma pobedila je na 70 nabavki u vrednosti od 27 milijardi dinara.

GAT radi na raznovrsnim građevinskim projektima, od gradnje vrtića, škola i domova zdravlja, elektroenergetskih objekata zdravstvenih ustanova, postrojenja za prečišćavanje voda do sportske infrastrukture (bili su glavni izvođač na izgradnji stadiona u Leskovcu).

Prema izveštajima medija, u dva navrata je hapšen, u Republici Srpskoj i Crnoj Gori zbog pokušaja prenošenja veće količine novca od zakonski dozvoljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari