Forbes Srbija: Telekom ostao dužan konsultantu za kupovinu prava na Premijer ligu, zatraženo izvršenje 1Foto: Shutterstock/Mojahid Mottakin

Kompanija Telekom Srbija kupila je 2021. ekskluzivna prava za prenos engleske fudbalske Premijer lige. Javnost je, u najmanju ruku, iznenadila brojka koja je izdvojena. Iako je generalni direktor državne telekomunikacione kompanije Vladimir Lučić isticao da je vrednost ugovora poslovna tajna, ubrzo se u medijima pojavio iznos od 600 miliona evra odnosno 100 miliona po sezoni tokom šest godina.

Agencija Beta tada je objavila da je to gotovo 10 puta veći iznos nego što je prethodno Sport klub plaćao za ta prava.

Danas ovaj veliki iznos, po svemu sudeći, predstavlja opterećenje za Telekom jer, kako saznaje Forbes Srbija, državni operater u jednom trenutku ostao je dužan konsultantskoj firmi koja je pomogla da dobiju TV prava.

Prema našim informacijama, reč je o iznosu od 620.000 evra.

Kako smo saznali, početkom septembra, londonska firma „Future Media Services“ podnela je zahtev Privrednom sudu u Beogradu da se obavi izvršenje nad sredstvima Telekoma i na taj način naplati potraživanje.

U ovakvim situacijama, sud vrlo brzo donosi odluku i to se desilo i sada. Prema podacima dostupnim na Portalu pravosuđa Srbije, već posle pet dana odlučeno je u korist firme iz Londona i predmet dodeljen izvršitelju kako bi naplatio dug.

Međutim, iako su dobili pravo da obave izvršenje i naplate svoj novac, Britanci su posle nepune dve nedelje povukli svoj predlog i postupak je obustavljan, pokazuje Portal pravosuđa. To ukazuje da je dug u međuvremenu verovatno izmiren.

U želji da proverimo sve ove navode sa akterima slučaja, a posebno da saznamo kako je Telekom Srbija došao u situaciju da ne može da plati dug prema konsultantu, naišli smo na opšti zid ćutanja.

Izvršitelj nam je rekao da ne može da otkriva detalje.

Na pitanja nam nisu odgovorili ni Telekom Srbija, ni advokatska kancelarija koja zastupa Future Media Services, kao ni direktor londonske kompanije Karl Majkl Bistanji.

Forbes Srbija imao je uvid u predlog za izvršenje koji je podnela advokatska kancelarija. Predlog je dostavljen na osnovu tzv. verodostojne isprave odnosno računa koji je podnela londonska firma što je i osnova da im sud odobri izvršenje.

Navodi se da je vrednost potraživanja 620.000 evra odnosno 72.553.268 dinara.

Predloženo je da se izvršenje obavi prenosom novčanih sredstava sa računa Telekoma, putem prodaje nepokretnih i pokretnih stvari.

Ugovor Telekoma i Britanaca

Kako se može videti iz dokumenta, dve kompanije su zaključile ugovor o konsultantskim uslugama 17. juna 2021. godine. Telekom se tim ugovorom obavezao da će, u slučaju da dobije ekskluzivna prava na prenos Premijer lige „na teritoriji bivše Jugoslavije“, konsultantu isplatiti naknadu za uspeh odnosno tzv. „success fee“.

Iz dokumenta se može videti i da se Telekom obavezao da naknadu plaća tokom trajanja ugovora sa Premijer ligom. Postoji i dogovoreni sistem obračuna naknade:

– 1,5 odsto od iznosa naknade koju je Telekom „odnosno Arena sport“ obavezan da plati Premijer ligi, a koji ne prelazi 150 miliona evra.

– 1 odsto od iznosa naknade koju je Telekom obavezan da plati Premijer ligi, a koji prelazi iznos od 150 miliona evra.

Tu naknadu Telekom bi plaćao londonskoj firmi svaki put kada bi plaćao i ratu Premijer ligi.

„Opšte je poznato, i među strankama nije sporno, da je Dužnik zaključio ugovor s Premijer ligom koji je bio predmet konsultantskog ugovora i da se obavezao da za prava prenosa tokom važenja ugovora Premijer ligi plati „daleko više od 150 miliona“. Pismom od 16. septembra 2021. godine, Dužnik je nedvosmisleno potvrdio svoju spremnost da ispuni svoje obaveze prema Poveriocu, predviđene konsultantskim ugovorom. I pozvao Poverioca da mu izda račune (fakture) na ime naknade za uspeh“, navode advokati Future Media Services u predlogu za izvršenje.

Kao dokaz da iznos koji Telekom treba da plaća svom konsultantu nije sporan, advokati navode i da je Telekom više puta platio naknadu za uspeh. Ističu primere isplata iz 2023.

Kako se može videti, jedna faktura dostavljena je 31. marta 2023. sa rokom dospeća 7. aprila. Glasila je na iznos od 168.510,64 evra. Druga je izdata 28. aprila 2023. (sa rokom dospeća 5. maja), a glasila je na okruglo 150.000 evra.

Obe fakture, Telekom je platio istog dana – 2. juna 2023. što ukazuje da je i tada kasnio s plaćanjem.

Na treću fakturu se nije dugo čekalo. Izdata je 24. maja (sa rokom dospeća 31. maja). I ona je glasila na 150.000 evra, a Telekom je platio 10. avgusta, takođe sa osetnim kašnjenjem.

Tako je nacionalni operater za oko dva meseca, svom konsultantu isplatio ukupno 468.510 evra.

Iz dokumenta se može videti da je Future Media Services izdao fakturu Telekomu na iznos od 620.000 evra. Ona je dostavljena 22. jula 2024. Telekom je imao rok da je isplati do 6. avgusta.

Međutim, to nije učinio do 4. septembra, kada je podnet predlog Privrednom sudu da se potraživanje naplati putem izvršitelja.

Britanci su preko Privrednog suda tražili da im u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju Telekom Srbija isplati dug. U suprotnom, da se odredi izvršenje na imovini dužnika.

Uz ovo, Britanci su tražili i naknadu pratećih sudskih troškova.

Ono što se može videti na Portalu pravosuđa jeste da je već 18. septembra povučen predlog za izvršenje. I da je 1. oktobra doneto rešenje o obustavi postupka na osnovu povlačenja.

Odluka može ukazivati da je Telekom, po svemu sudeći, postupio po zahtevu i isplatio dug kako bi izbegao izvršenje. To smo pokušali da proverimo i sa kompanijom Telekom i sa advokatskom kancelarijom koja zastupa londonsku firmu, ali nisu nam odgovorili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari