Forbs Srbija: Grad Beograd prošle godine utrostručio dotacije GSP-u 1Foto: Shuterstock/BalkansCat

Grad Beograd je prošle godine utrostručio dotacije Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) Beograd, što je smanjilo gubitke tog javnog prevoznika, preneo je danas Forbs Srbija.

Gubici GSP-a smanjeni su u 2023. u poređenju sa godinom ranije za više od četiri milijarde dinara, pokazuju podaci iz najnovijeg finansijskog izveštaja preduzeća.

Neto gubitak bio je prošle godine bio 879,6 miliona dinara, a 2022. skoro pet milijardi dinara.

GSP je tokom prošle godine ostvario znatan rast poslovnih prihoda. Oni su porasli sa 16,9 na 21,5 milijardi dinara, dok je rast ukupnih prihoda 4,9 milijardi u prošloj u odnosu na godinu pre, kada su bili 17,3 milijardi dinara.

Dalja analiza poslovnih rezultata pokazuje, međutim, da je značajno smanjenje gubitaka GSP-a rezultat, sa jedne strane, povećanja prihoda ovog preduzeća od prodaje usluga i to za oko dve milijarde dinara, dok je drugi deo ostvaren povećanjem dotacija gradskog Sekretarijata za finansije.

Najznačajniji porast prihoda GSP uočava se u stavci ostali poslovni prihodi koji su u 2022. godini bili 1,9 milijardi dinara da bi tokom prošle godine porasli na 4,5 milijardi dinara.

Međutim, u Napomenama dostavljenim uz finansijski izveštaj vidi se povećanje dotacija Gradskog sekretarijata za finansije sa milijardu dinara u 2022. na 3,2 milijarde koliko su one iznosile prošle godine.

Dotiranje GSP-a iz gradskog budžeta tako je u 2023. godini tri puta veće u odnosu na godinu dana ranije, a iz napomena se, takođe, može videti i da Grad Beograd ovom saobraćajnom preduzeću finansira tekuće rashode za zarade i kupovinu goriva koji predstavljaju najznačajnije rashodne stavke u budžetu GSP-a.

„Gradski sekretarijat za finansije vrši dotacije preduzeću svakog meseca za pokriće tekućih rashoda, za zarade i kupovinu goriva. One predstavljaju značajan prihod preduzeća“, piše u napomenama.

S druge strane, ukupni rashodi GSP-a porasli su između 2022. i 2023. godine za oko 700 miliona dinara, pre svega zbog većih rashoda za zarade i za amortizaciju, pošto su rashodi za nabavku goriva čak i smanjeni za oko pola milijarde dinara.

Obaveze GSP-a prema NIS-u su 1,62 milijarde dinara, a ukupno se dobavljačima u zemlji duguje 3,48 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari