Asocijacija voda Srbije imaće vrlo značajnu ulogu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji koja će od nas zahtevati uređenu vodoprivredu i biće strateški partner u prvom redu građanima, ali i svim ostalim subjektima u očuvanju voda Srbije. Iako je poznato da su srpske vode među kvalitetnijim u svetu, tek nam predstoji da se formalno uvrstimo na zvaničnu rang-listu.

Asocijacija voda Srbije imaće vrlo značajnu ulogu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji koja će od nas zahtevati uređenu vodoprivredu i biće strateški partner u prvom redu građanima, ali i svim ostalim subjektima u očuvanju voda Srbije. Iako je poznato da su srpske vode među kvalitetnijim u svetu, tek nam predstoji da se formalno uvrstimo na zvaničnu rang-listu. Prema podacima koje smo dobili od UN, Srbija se nalazi na 47. mestu u svetu po rezervama zdravih i pitkih voda – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Boban Bogdanović, predsednik novoosnovane Asocijacije voda Srbije i naglasio da organizacija počinje sa radom upravo na Svetski dan voda.

Skup povodom Svetskog dana voda

Srbija bi mogla da iskoristi prednosti svojih prirodnih potencijala na svetskom tržištu gde je proizvodnja hrane ograničena raspoloživom vodom i gde izvoz hrane nema limita. Ovo je rečeno na jučerašnjem skupu u Gradskoj upravi, povodom Svetskog dana voda.

Srbija ima nisku stopu urbanizacije, retku naseljenost i u odnosu na ostale evropske zemlje imamo četiri puta veći procenat obradivog zemljišta po glavi stanovnika. Trideset odsto proticaja Dunava formira se na našoj teritoriji, što znači pet hiljada kubnih litara u sekundi koji protiču na našoj teritoriji. Evropa traži od Srbije da do 2015. obezbedi humane uslove za sve stanovnike, i da smanji na polovinu procenat ljudi bez održivog pristupa ispravnoj pijaćoj vodi. Podatak da se tona žita proizvede zahvaljujući hiljadu litara vode govori o tome da ko ima vodu, ima i hranu, odnosno ima i izvoz – rečeno je na skupu. Stanovnici Srbije neće početi sa ozbiljnom štednjom vode dok ne shvate da je voda proizvod koji ima cenu.

Bogdanović je istakao da su naknade koje su do sada plaćale fabrike voda u Srbiji, ali i potrošači, niske i da bi realna ekonomska cena, kojom bi se omogućila ulaganja u vodoprivredu, iznosila do 1,5 evrocenti. Iako je pre dvadesetak godina kvalitet naše vodovodske vode bio jednak najboljim inostranim flaširanim vodama, sada smo došli u situaciju da više od 40 odsto stanovništva u Srbiji pije vodu koja nije pod kontrolom Zavoda za zaštitu zdravlja. Stoga bi u narednih 10 do 15 godina trebalo uložiti više od dve milijarde kako bi se očuvalo normalno snabdevanje vodom stanovništva u Srbiji.
Prema rečima Milana Prostrana, sekretara Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije, ako je 20. vek bio vek nafte, sigurno je da će 21. vek obeležiti voda. On je naglasio da se u Srbiji navodnjava svega 1,5 do dva odsto površina, a da na drugoj strani imamo stalne poplave, a najavljeni zakon o vodama, ukoliko se usvoji do kraja ove godine, trebalo bi da uspostavi temeljna pravila u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari