Formirani anketni odbori za Zastava servis i Tržnicu u Kragujevcu: "Poslove dobile firme bliske SNS-u" 1Foto: Z. S. M.

Dva anketna odbora koji će ispitati plaćanje 300 miliona dinara iz gradskog budžeta Kragujevca za zemljište nekadašnjeg Zastavinog servisa i nezavršenu rekonstrukciju gradske Tržnice formirana su danas po hitnom postupku na zahtev opozicionih odbornika na sednici Skupštine Kragujevca.

Za formiranje jednog anketnog odbora glasalo je 69, a drugog 76 od ukupno 87 odbornika.

Anketni odbor za slučaj Tržnice iz 1929. godine koja je pod zaštitom države, ima sedam članova, a predsednik je Dušan Soković iz koalicije oko SNS. Odbor čine još tri člana vladajuće većine i tri predstavnika opozicije.

Odbornici opozicije su na sednici postavljali konkretna pitanja i navodili zadatke kojima treba da se bave članovi anketnih odbora zbog čega ih predsednik Skupštine Grada Ivica Momčilović opominjao, tražeći da se „drže teme“ – „tehničkog dela“ odluka o anketnim odborima.

Odbornik Nove snage Nikola Nešić ocenio je da je anketni odbor „poslednja nada“ da se otkrije istina šta se desilo sa Tržnicom čija rekonstrukcija traje već pet godina.

„Važno je utvrditi ko je odlučio o stavljanju hipoteke na kulturno-istorijski objekat Tržnice i kako je iz budžeta Grada na radove potrošeno 6,5 miliona evra“ – rekao je Nešić.

Šef odborničke grupe Narodnog pokreta Srbije Predrag Delić je rekao da su tim novcem mogle da se urede četiri pijace.

Ocenio je da je „veoma važno“ da anketni odbor utvrdi činjenično stanje u vezi s Tržnicom, jer po njegovim rečima, ne rade institucije sistema ni sudovi.

Šef odborničke grupe Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić je tražio izveštaj o izvedenim radovima od kompanija Eurodomus i Termomont čiji je vlasnik, po njegovim rečima, Dejan Burćan, „omiljeni tajkun SNS koji dobija poslove po celoj Srbiji“.

„Ušli smo u problem sa Tržnicom zato što poslove dobijaju firme bliske SNS-u. I to je bila firma Eurodomus, svi znamo ko su bili podizvođači – vođe navijačkih grupa“, rekao je Jekić na sednici Skupštine grada.

Odbornik „Znamo se“ Milan Milosavljević je rekao da je prvi ugovor za Tržnicu sa izvođačem Eurodomusom zaključen na oko 2,9 miliona evra sa PDV-om, a posle osam aneksa vrednost radova je uvećana za 880.000 evra.

„To nije konačna cifra jer se uvodi zatim i novi izvođač radova za čije usluge se iz gradskog budžeta izdvaja 85 miliona dinara. Uveden je u posao i treći izvođač radova kome je dodeljen ugovor na 438 miliona dinara odnosno 3,75 miliona evra. U zbiru, rekonstrukcija Tržnice koštaće građane gotovo 6,5 miliona evra“, rekao je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari