G7 odustaje od analiza cenovnog limita za rusku naftu 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Grupa 7 i njeni saveznici odustali su od redovnih analiza cenovnog limita za rusku naftu, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivaju}i se na neimenovane izvore SEEbiz.

U decembru G7 je zajedno s Evropskom unijom i Australijom ograničio cenu ruske nafte na 60 dolara za barel, zapretivši prevoznicima i osiguravačima sankcijama ako budu servisirali skuplje ruske barele.
U februaru su i ograničili cene ruskih derivata. Cenovni limit za rusko teško gorivo određen je na 45 dolara po barelu, a za lako gorivo, poput benzina i dizela, na 100 dolara po barelu. Zemlje EU trebalo je da analiziraju limit u razmacima od dva meseca, a G7 po potrebi, radi eventualne izmene iznosa i provere sprovođenja.

G7 nije menjao limit od marta, a izvori SEEbiz upoznati sa politikom grupe rekli su da se ne planiraju promene mehanizma u skoroj budućnosti.

Rusko ministarstvo finansija saopštilo je da je u avgustu barel Urala u proseku stajao 74 dolara. U prvih šest meseci ove godine vredeo je u proseku 56 dolara. Prema računici agencije Rojters od marta do juna u promet najmanje polovine ruskog izvoza nafte i derivata bilo je uključeno najmanje 40 posrednika, uključujući firme koje se prethodno uopšte nisu bavile tim poslom.

Rusku naftu uglavnom prevoze tankeri čije vlasnike nije moguće precizno utvrditi, ali u transportu još sudeluju i brodovi sa Zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari