srbijagasfoto FoNet/Nenad Ðorđević

Rezerve gasa kojima raspolaže Srbija, tvrdi direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović, dovoljne su da se prebrodi naredna grejna sezona, dok je sa druge strane predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je izjavio, nezadovoljan što raspolažemo sa rezervama od 544 miliona kubnih metara usladištenog “plavog energenta” i poručuje da ih treba povećati.

Rezerve gasa, izjavio je Bajatović krajem aprila, u podzemnom skladištu Banatski dvor iznose oko 380 miliona kubnih metara, što znači da je ono puno, a da su u Mađarskoj zakupljeni kapaciteti za još 160 miliona kubnih metara gasa i da je to sve plaćeno.

Tom prilikom, prvi čovek Srbijagasa je konstatovao da Srbija ima dovoljno gasa za narednu grejnu sezonu koja startuje sredinom oktobra ove godine.

Bajatović je objasnio da od 1. aprila, Srbija nema više potrebe da troši veće količine gasa koje su vanredne i skuplje, a neće trošiti ni uskladišteni gas, s obzirom na to da se van zimske sezone potrebne znatno manje količine “plavog energenta”.

On je podsetio da Moskva i Beograd imaju ugovor o dugoročnom snabdevanju, kojim se Gasprom obavezao da će snabdevati Srbijagas sa dve milijarde kubika gasa godišnje po fiksnoj ceni, znatno nižoj od tržišne, sve do maja 2025. godine.

Nedostajuće količine gasa Srbija plaća po višoj ceni, ali opet nižoj od iznosa tržišne.

Shodno tome da su gasna skladišta dobro popunjena, a ugovor o snabdevanju po povoljnoj ceni na snazi do sredine sledeće godine nameće se zaključak da Bajatovićeva teza o tome da Srbija raspolaže sa dovoljnim količinama gasa ima smisla.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne misli tako već ističe da je cena gasa na berzama sa 300 dolara skočila na 420 dolara za 1.000 kubnih metara.

– Mi u ovom trenutku imamo 544 miliona kubnih metara gasa. Nisam zadovoljan, moraćemo da povećamo – izjavio je predsednik Vučić dodavši da oko toga treba razgovarati i sa Rusima i sa Azerbejdžancima.

Predsednik Srbije smatra da će se nakon izbora za Evropski parlament 9. juna “neki razočarati” da će nervoza postati veća kako se budu približavali američki predsednički izbori.

– Svi će pokušati da izbegnu Trampa, tako da nas to sve vodi u jednu katastrofu, i zato sve ove mere preduzimamo. Povećavamo rezerve benzina, dizela, svega što je potrebno – objašnjava predsednik Vučić.

Međutim, ovakve kontradiktorne, odnosno dijametralno suprotne izjave Bajatovića i Vučića zbunjuju javnost i stvaraju sumnje da su procene o tome da Srbija ima ili pak nema dovoljno “plavog energenta” u službi dnevne politike, a ne stručnog promišljanja.

Analitičari pak tvrde da je energetika oblast koja mora da se zasniva na preciznim procenama bez upliva dnevne politike.

Kada govorimo o gasu, treba uzeti u obzir da povećanje količina njegovih rezervi iziskuje zakup novih skladištinih kapaciteta u inostranstvu, a tako nešto povećava nabavnu cenu “plavog energenta” za 10 do 20 odsto.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da je kada su takve procene u pitanju prisutno raznoglasje zvaničnika, odnosno dešava se da o istoj stvari govore potpuno različito.

– Očito postoji odsustvo koordinacije kod nadležnih i onda imamo primer da direktor “Srbijagasa” kaže da ćemo imati dovoljno gasa za narednu grejnu sezonu, a da predsednik Vučić pak poruči da nije zadovoljan rezervama gasa u podzemnim skladištima u zemlji i Mađarskoj gde zakupljujemo kapacitete. Suština je da bi pitanjem da li treba kupiti dodatne količine gasa, i zbog toga zakupiti nove skladišne kapacitete, nešto čime bi trebalo da se bavi analitički tim Srbijagasa, ako takva služba u tom preduzeću uopšte postoji, a trebalo bi. Taj tim bi vršio analize i procene i na osnovu njih predlagao kupovinu dodatnih količina gasa ako bi došlo do pokazatelja da će tokom zime potrošnja biti velika, a cena na tržištu visoka. U tom slučaju recimo bilo bi logično da se gas kupuje sada – navodi naš sagovornik.

On dodaje da treba postaviti i pitanje da li Srbija ima novca za kupovinu dodatnih količina gasa i zakup dodatnih skladištnih kapaciteta.

– Pitanje je koliko bi to koštalo, da li bi iziskivalo nova zaduživanja. Verovatno je pretpostaviti da bi novac za te potrebe i mogao da se obezbedi da se ne troši na projekte poput izložbe Ekspo i sličnih koji u suštini nisu potrebni Srbiji, ali vlast na njima insistira – objašnjava Gavrilović.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić smatra da je Srbija, kada je reč o gasu, dobro snabdevena i pripremljena za narednu grejnu sezonu.

– Prošle zime potrošnja gasa zbog blage zime nije bila velika tako da nisu potrošene sve količine koje su nabavljene. Takođe, skladišta su puna, dugoročni ugovor o snabdevanju sa Moskvom na snazi i sve to daje garanciju da će Srbijagas spremno dočekati zimsku sezonu. Sa druge strane dobro je imati što veće rezerve gasa i ako za to postoji potreba zakupiti i dodatne kapacitete. Bolje je kupiti gas sada kada je on jeftiniji i koristiti ga tokom zime kada su njegove cene znatno veće – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari