Gas skuplji 30 odsto od ostatka Srbije 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Tražimo da Niš konačno prestane da bude zatočenik sporazuma između Srbije i Rusije kojim je predviđeno da se ovaj grad i ceo jugoistok zemlje snabdevaju prirodnim gasom preko Jugorozgasa, što je taj energent učinilo 30 odsto skupljim nego u najvećem delu zemlje koji se snabdeva preko Srbijagasa.

Ovo je jedan od ključnih zahteva niškog Uduženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), iznetih na poslednjoj tribini, održanoj krajem prošle sedmice.

– Poseban problem je što niko ne sme da otvori ovo pitanje godinama unazad, niti gradski zvaničnici Niša smeju da traže da nam se ovakav „specijalni status“ ukine. Mi smo zatočenici takve politike još od kraja 2008. godine, kada je u paketu sa prodajom NIS-a ugovoreno da se kreditni dug ex Jugoslavije prema Rusiji od 2,5 milijardi dolara „izmiruje“ kupovinom prirodnog gasa posredstvom Jugorozgasa za potrebe juga i istoka Srbije, iako je Jugorozgas skuplji od Srbijagasa, a ovaj deo zemlje ubedljivo najsiromašniji. Pri tom, Jugorozgas ne isporučuje niškoj Gradskoj toplani ruski gas, već onaj koji uzima od Srbijagasa. Doći ćemo u poziciju da građani Niša ne mogu da plaćaju račune za daljinsko grejanje, a već ih sve manje to može, a sve više njih se isključuje sa mreže. I opstanak Gradske toplane će biti doveden u pitanje i zbog toga i zbog činjenice da ona uzima skupe kredite kako bi izmirila dug prema Jugorozgasu koji je a šest godina iznosio oko 600 miliona dinara – kaže za Danas Miroslav Cvetković, predsednik niške Vlade u senci, koju je formirao UPSS.

Predstavnici UPSS-a su na tribini zatražili da se smanji cena daljinskog grejanja u Nišu, pošto gas i drugi parametri koji ulaze u varijabilni deo računa nisu porasli, a njihove stručne analize pokazuju da iznos fiksnog dela može biti niži i do 50 odsto, jer se u njemu nalaze enormno visoki troškovi usluga Objedinjene naplate, kao i nepotrebni izdaci za jubilarne nagrade, „članarine“ radnika u udruženjima, informisanje i oglašavanje, „sportske igre“, kamate na kredite ili „vanredni rashodi“. Uprkos višestrukim obećanjima gradonačelnika Darka Bulatovića da „grejanje neće poskupeti, izuzev ako ne poskupi gas“, Gradsko veće Niša je nedavno donelo odluku o poskupljenju od čak oko 40 odsto, uz obrazloženje da je to „usklaživanje sa metodologijom obračuna potrošnje toplotne energije koju propisuje Uredba Vlade Srbije“.

Na tribini je takođe najavljeno da će biti podnete krivične prijave zbog teške havarije Toplane Jug nakon njene rekonstrukcije za koju je utrošeno skoro tri miliona evra, obezbeđenih od nemačke razvojne banke KFW. Rekonstrukcija je, kazali su u ovom pokretu, realizovana pod nedovoljno razjašnjenim okolnostima, među kojima je i činjenica da je glavni izvođač radova, izabran od strane nadležnog Ministarstva, kao podizvođača angažovao firmu “Metalac” iz Kuršumlije koja ne postoji već 30 godina. Ugrađeni parni kotlovi odmah su počeli da cure, što je moglo da dovede do katastrofe. Većinu ovih podataka otkrio je predstavnik UPSS-a u Nazornom odboru Gradske Toplane, kandidovan po principu „prazne stolice“, kome je nakon toga uskraćeno pravo prisustva, uprkos predhodnim odlukama te vrste koje su doneli resorni većnik i NO Toplane.

– U izveštaju o poslovanju Gradske toplane za 2014. godinu navedeno je da nematerijalni troškovi iznose 500 hilada dinara, a u uiveštaju za 2015. da su oni iznse čak 100 miiona dinara, iz čega zaključujemo da će se šteta od te havarije preliti na građane, kroz račune za grejanje- kaže Cvetković.

Gradska toplana je, inače, krajem prošle sedmice odbila da dostavi UPSS-u čitav niz informacija koje su tražili, kao i dokumenta u vezi sa rekonstrukcijom Toplane Jug. U obrazloženju odbijanja navodi se izmežu ostalog da UPSS „nema aktivnu legitimaciju“ ili „opravdani interes“ da im podaci budu dostavljeni.

 


Još jedan protest

UPSS je za sutra uveče zakazao protest, na kojem će se između ostalog govoriti o „štetnom poslovanju“ Gradske toplane i Objedinjene naplate. Protesna šetnja počinje u 17 časova ispred Gradske toplane, a završava se ispred Gradske kuće. Na protest su pozvani i predstavnici Lokalnog fronta Kraljevo, koji su zajedno sa UPSS bili inicijatori osnivanja Građanskg fronta, u kojem je više oranizacija, mežu kojima i Inicijaticva Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari