Gas stiže i sa Egeja 1Aleksandropolis Foto: Wikipedia

Grčka je ponudila Srbiji da učestvuje u izgradnji budućeg terminala za tečni prirodni gas koji će se graditi u grčkoj lucu Aleksandropolis, objavljuju danas Večernje novosti.

Grci nude da Srbije bude vlasnik 20 odsto terminala. Isti udeo imali bi i DEPA (grčka gasna kompanija) i BEH (bugarski gasni holding). Ostatak bi dobile privatne kompanije.

Prihvatanje ponude iz Atine rešilo bi probleme Srbije sa snabdevanjem gasom. Srbija bi mogla da računa na povlačenje bespovratnih sredstava iz evropskih grantova, pišu Večernje Novosti.

Izgradnja gasnog terminala se podudara sa zajadničkim interesima i jedan je od prioriteta razvoja energetskog infrastrukturnog projekta EU koji je ranije usaglašen sa Grčkom i Bugarskom.

Taj projekat bi omogućio novi pravac snabdevanja Evrope tečnim gasom koji bi se do luke Aleksandopolis dopremao brodovima.

Iz terminala koji bi imao kapacitet 170 hiljada kubnih metara i godišnji protok od 6,1 milijarde kubika, gas bi se transportovao dalje. Gasovodom iz Grčke kroz Bugarsku do Srbije, Dimitrovgrada i Niša gde bi trebalo da se izgradi terminal.

Evropska unija je već reagovala i za izgradnju gasovoda u Srbiji povećala finasijska sredstva sa 14 na 49,6 miliona Evra, pišu večernje Novosti.

U evropskom projektu piše da jer oplan da tako gas dopremljen u Aleksandropolis ide i za Rumuniju, Madjarsku i sve do Ukrajine.

Jasno je da gas treba da bude isporučivan preko Srbije. To bi stabilizovalo snabdevanje gasom i omogućilo značajan finasijski efekat za Srbiju, pišu Večernje Novosti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari