Direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović izjavio je juče da je ruska Gasprombanka spremna da proda 25 odsto vlasništva u preduzeću Jugorosgas.


Većinski vlasnik Jugorosgasa je ruski Gasprom, sa udelom od 50 odsto, Srbijagas ima 25 odsto kapitala, a bečki Central ME Enerdži i gas 25 odsto. Bajatović je najavio da će o otkupu udela u Jugorosgasu razgovarati sa predstavnicima Gasproma prilikom neredne posete Moskvi, kako bi se povratio partnerski odnos srpske i ruske strane u Jugorosgasu, izgubljen 2005. godine. Saradnju Srbije i Rusije u energetskom sektoru Bajatović je ocenio kao izuzetno dobru, ali je istakao da je neophodno potpisivanje dugoročnog ugovora.

– Nama jedno skladište, Banatski dvor, nije dovoljno i Srbiji je neophodan dugoročan ugovor, jer će on omogućiti uz male bankarske garancije fleksibilnost povlačenja gasa po povoljnijoj ceni – istakao je Bajatović. On je dodao da će ove godine Srbija jeftinije kupovati ruski gas. Trentuna cena za hiljadu kubnih metara gasa je 480 dolara, a od 2013. godine gas će se kupovati za 370 dolara.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije naglašava da bi bilo veoma dobro kada bi se direktor Srbijagasa sa ruskom stranom dogovorio da se u Jugorosgasu ponovo uspostave partnerski odnosi.

– Vlasnički odnos 50 prema 50 odsto bi Srbiji omogućio daleko veći uticaj nego što ga sada ima. Podsećanja radi, nekada je srpska strana imala pravo da imenuje i direktora u tom preduzeću, odnosno postojala su dva, jedan naš i drugi koga su postavljali Rusi. Dakle kada bi Srbijagas postao ravnopravan partneri sa Rusima u Jugorosgasu, naša država, u čijem je vlasništvu Srbijagas, bi postala ravnopravna u odlučivanju i imala bi veće prihode od poslova distribucije i građenja novih energetskih objekata na koje Jugorosgas ima pravo na jugu Srbije. Mi smo nekada imali partnerski odnos u Jugorosgasu ali smo ga kasnije izgubili zbog nesmotrenih i loših poteza nadležnih iz tog vremena – zaključuje naš sagovornik.

Bajatović: Dobro sam radio svoj posao

Govoreći o pokrenutoj finansijskoj istrazi u Srbijagasu generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović je rekao da je njegov „najveći interes da se te priče završe“ i dodao da će revizor biti taj koji će staviti tačku na to kako je funkcionisao Srbijagas. Bajatović je kazao da on ne misli da nema poverenje Vlade Srbije, i da se neće povući sa mesta direktora Srbijagasa. „Dobro sam radio svoj posao svih ovih godina. Ugovoreno je skladište Banatski dvor, Južni tok, spasio sam 21 firmu i ja neću da se povučem, boriću se do kraja“, istakao je Bajatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari