Gaspromnjeft: Manjom proizvodnjom suzbijamo suficit na tržištu nafte 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Odluka Rusije da smanji proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno u martu pomoći će u ravnoteži globalnog tržišta nafte, koje je sada u suficitu, izjavio je Aleksandar Đukov, generalni direktor ruske naftne kompanije Gaspromnjeft, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

„Tržište je trenutno u suficitu, tako da odluka ruske vlade o smanjenju ponude ima za cilj rebalans“, rekao je Đukov, a prenosi ruska novinska agencija Interfaks.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio je početkom februara da će Rusija, članica OPEK +, dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno u martu kao rezultat zapadnih sankcija i određivanja gornje cene ruskog “crnog zlata”.

Obraćajući se novinarima, Đukov je takođe rekao da će cene nafte i ove godine biti nestabilne i da bi mogle da budu u rasponu od 80 do 110 dolara po barelu. S jedne strane, postoji višak na tržištu, ali se s druge strane ruska nafta i naftni proizvodi se preusmeravaju na nova tržišta, što dovodi do većih troškova transporta, što se odražava na cene, rekao je Đukov. Kolebljivost tržišta će biti velika, ali postoje alati za ublažavanje volatilnosti, posebno iz grupe OPEK +, dodao je direktor Gaspromnjefta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari