Gavrilović (Efektiva): Ukidanje šaltera EPS-a doneće nekome zaradu od 110.000 evra mesečno 1Foto: BETAPHOTO/EPS/Danilo Mijatović

Elektroprivreda Srbije od 1. novembra ukuda 106 šaltera širom zemlje, a od 1. februara sledeće godine šalteri će ostati u samo šest velikih gradova u zemlji – Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu. Dejan Gavrilović iz Efektive kaže za N1 da će prebacivanje potrošača sa šaltera EPS-a na druge načine plaćanja doneti nekome zaradu od 110.000 evra mesečno.

EPS svoju odluku obrazlaže racionalizacijom troškova.

„Mislim da to nije istina. Siguran sam da ti ljudi koji rade na šalterima neće dobiti otkaze niti će ti objekti biti prodati ili izdati, pa će EPS od njih da ostvaruje prihod“, ocenio je Garvilović.

On podseća da je već poznato da je EPS sa jednom bankom potpisao ugovor, tako da kada se plaća preko aplikacije 28 dinara odlazi na proviziju.

Iz EPS-a kažu da samo 13 odsto potrošača plaća račune za struju u poslovnicama ovog preduzeća, a Gavrilovićeva računica je da će se mesečno prihodovati 110.000 evra od provizije kada se i oni prebace na druge načine plaćanja.

„To će biti i dodatni trošak od 30 din na mesečnom nivou ako se to radi. Ovih 13 posto potrošača koji i dalje plaćaju na šalterima su uglavnom penzioneri kojima je svaki dinar bitan, koji ne barataju mobilnim telefonima, oni će plaćati u pošti. Trideset dinara je provizija, to je 110 hiljada na mesečnom nivou“, istakao je sagovornik N1.

EPS je prošle nedelje saopštio da 1. novembra ove godine od 31. oktobra 2025. naredne korisnici koji račun budu plaćali preko aplikacije i portala „EPS Uvid u račun“ ostvariće popust od 30 dinara na naredni račun.

Banka Poštanska štedionica je ponudila proviziju od 30 dinara građanima koji plaćaju EPS-ove račune na njihovim šalterima, za iznose do 6.000 dinara. Elektroprivreda odobrava i popust od pet odsto za redovno plaćanje računa, a svi potrošači mogu i da se opredele za elektronski račun i ostvare dodatni popust od 50 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari