Umesto najavljivanog razrešenja problema, dugogodišnja agonija zaposlenih u kragujevačkoj fabrici kože Partizan, dodatno je zakomplikovana pre nekoliko dana, kada je zbog višenedeljnog štrajka, u fabrički krug ušla i policija. To je svojevrstan presedan u istoriji radničkih protesta u Kragujevcu, a dogodio se kada su radnici, zahtevajući isplatu zaostalih zarada za osam minulih godina i uplatu doprinosa za PIO od 2004. do ovih dana, zabranili direktoru preduzeća Vladanu Igrutinoviću ulazak u kancelariju.

Istovremeno, vlasniku firme „034“ Jovanu Aleksiću, čiji je sin Aleksandar prošle godine na berzi kupio 70 odsto akcija „Partizana“, naložili su da u roku od 24 sata ukloni započeti poslovni objekat iz fabričkog kruga kožare, a ukoliko to ne učini, najavili su da će ga ukloniti radnici Partizana. Policiju, koja je u firmi boravila samo jedno prepodne, pozvao je direktor preduzeća Vladan Igrutinović.

– Nismo imali nikakvih problema sa policijom. Oni se nisu mešali u naš protest, a mi, uprkos njihovom prisustvu, nismo odustali od pokrenutih akcija. Direktoru Igrutinoviću ulazak u kancelariju neće biti dozvoljen sve dok ne ispuni obećanje vezano za isplatu dela decembarskih zarada, a od vlasnika Jovana Aleksića tražimo da ukloni poslovni objekat, čiju izgradnju je započeo u krugu naše fabrike. Aleksićtvrdi da novi vlasnik nema nikakve obaveze prema radnicima Partizana, ali u tom slučaju mi ne dozvoljavamo da na našem placu gradi novi poslovni objekat, a radnicima firme „034“ zabranjujemo da i dalje ulaze u fabrički krug – izjavila je za Danas predsednica sindikata u Partizanu Radolija Vukotić, naglašavajući da će novom vlasniku i direktoru firme ulazak u poslovne prostorije preduzeća biti zabranjen sve do ispunjenja radničkih zahteva.

Nekada uspešna fabrika, Partizan je još jedna kragujevačka firma u kojoj je privatizacija propala. Kupoprodajni ugovor sa konzorcijumom, na čijem je čelu bio biznismen Slavko Rakić, raskinut je prošle godine, nakon čega je većinski paket akcija Partizana, od Akcijskog fonda, kupio Kragujevčanin Aleksandar Aleksić, sin vlasnika ovdašnjeg preduzeća „034“ Jovan Aleksić. Radnici Partizana su minulih godina pokušavali da tužbama i prekršajnim prijavama protiv bivših vlasnika i poslovodstva firme ostvare prava, ali bez ikakvih rezultata. Tužbe i prekršajne prijave koje su podnosili i dalje čame nerešene po fiokama nadležnih pravosudnih organa. Očajni zbog dugogodišnjeg beznađa i besparice krajem minule godine stupili su u generalni štrajk, zahtevajući isplatu zaostalih zarada i uplatu doprinosa.

Na zahtev radnika Partizana, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanovićpočetkom prošle nedelje je organizovao poveći skup posvećen zahtevima kožara, kojem su prisustvovali i čelnici inspekcijskih i pravosudnih organa, poreske uprave, policije, Akcijskog fonda i nacionalne službe za zapošljavanje. Vlasnik preduzeća „034“ Jovan Aleksić, koji je i predsednik UO Partizana, ponudio je, „iako na to nije obavezan“, da kožarima delimično izađe u susret, i najavio je pokretanje proizvodnje, kao i da će u fabrici biti angažovano oko 60 odsto zaposlenih, koji će imati redovne plate i uredno uplaćene doprinose. Ostalim radnicima će, prema Aleksićevom predlogu, biti odmah povezan radni staž, kako bi neki od njih mogli da odu u penziju, a drugi na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Radnici nisu prihvatili ovu ponudu, a taj stav mogao se naslutiti i tokom sastanka u Skupštini grada, kada su gotovo jednoglasno poručili da „ne veruju Jovanu Aleksiću i njegovim obećanjima“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari