„Proizvođači i trgovci ostvaruju ekstra profite zbog nedostatka konkurencije na domaćem tržištu“: Gde se krije krivac za visoke cene?

Ostavite komentar


  1. Dragi sukcesori
    I u moje vrjeme,imao sam sličnih problema sa samoupravljačima!
    Ali razlozi su bili drugčije vrste?
    Mi smo naime,nerad,javašluk,lopovluk,nedomaćinski odnos prema društvenoj imovini,morali kompenzirati u cjeni same robe!
    A vi?Šta vi imate kompenzirati kad se sada zna tko je gazda u Domu?
    Već ste razbojnici i gulitelji kože radničke klase,pardon,suvremenih robova!

  2. Uvezi robu,plati carinu,akcizu,pdv. Ko još ulaže u proizvodnju i čeka povrat i zaradu na uloženo.

  3. Nema realne konkurencije sve je kaobojagi liberalno, ustvari narod se šiša i veštački se naduvava buđžet kroz PDV providno ali korisno za AV ekipu!!!

  4. Av I mali se ubise od smeha a vi ih još podržavatee?!Ako samo još vazduh da pakuju i super sve.

  5. „ko hoće da poništi sve ono što kao država radimo na makroekonomiji“, poručio je premijer.“

    U dva meseca (od juna do avgusta) putno osiguranje 71+ poskupelo je za skoro 70% i to kod svih kuca, onako dogovorno! Kako se to moze bez dozvole drzave? Premijeru, ni rec vam ne verujemo.

  6. Gde se krije krivac? Svi dobro znaju,al se prave Toše! Jadan Toša! Liberalni kapitalizam začinjen srpskim hajdukovanjem koji od kilograma trešanja iz Grocke cene 50-100 dinara, do potrošača naraste na 500-600 dinara. To je jedno! Sledeće je ubijanje domaćeg poljoprivrednika i proizvođača, pa jedemo krompir iz Holandije (naš zaorqvamo),luk iz Azeberjdžana i Kine…i što sem jednog trgovinskog lanca manjeg kapaciteta, ostali su strani koji po njihovim završnim računima jedva sastavljaju kraj sa krajem, radnike drže kao robove koji opslužuju po nekoliko radnih mesta. I niko ne zatvara svoje dućane,već šire mreže. Valjda tako treba i bitisaće sve dok potrošači trče u markete kupujući i što im treba o netreba-potrošačko društvo. Šta smo hteli,to smo dobili!!!

  7. Benzin u Severnoj Makedoniji i Republici Srpskoj je 40 do 50 dinara ( šeta zbog promene cena ovde i tamo) jeftiniji nego u Srbiji. Ne po rezervoaru – nego po litri!!! Iiiiiii – pa sve je jasno. Jedino ako oni naftu negde dobijaju džaba??!! Izgleda smo mi bolje ovce za šišanje od komšiluka?? A energija je samo početna stavka u formiranju cene bilo čega.

  8. Stvar se prosto rešava. Veća cena-veći porez na dobit trgovcima ili trgovačkim lancima i to u procentima u odnosu na cenu. Veća cena-veći procenat poreza.

  9. Konkurencija, zar to postoji, Pa evo naslov iz Danasa

    Donkafe, Grand, Bonito i C kafa postaju brendovi istog proizvođača: Komisija odobrila spajanje Atlantik grupe i Štraus adrijatika

  10. Litar goriva u Makedoniji 138 dinara,u Srbiji 202.Zasto drzava,odnosno AV licnim primerom ne pokaze da ne mora da se zaradi 100 novaca,da moze da se zaradi i 80?Ili je ovo : Ja sam sirok preko tudjih ledja?Cist populizam za krezave glasace SNS-a.

  11. Predsednik vlade izjavio da nije kriva vlada nego privrednici. Pa ko određuje pravila igre na tržištu? Ko je doveo strane maloprodajne lance u Srbiju i prodao sve srpske firme? Ko to uvozi robu i prodaje maloprodaji po tako visokim cenama?????

  12. Državni sistem ne funkcioniše u svim sferama. Strani kapital sigurno provizije na proizvode gura pod prečku, jer država ništne radi. Onda kada zagusti mali deo kolača u kofereče i kraj cele analize cena.
    Idemo u katastrofu…

  13. Svi su fokusirani na prozvode iz potrosačke korpe gde su uvek a i sada marže najmanje.
    Možda je kod proizvodjača zarada veća. Ali niko ne analizira marže na masi ostalih manje bitnih proizvoda gde su ukupne marže koje se sastoje od razlike u ceni i vanfakturnih rabata veće od 50% a često su veće i od 70%. A promenule su se navike potrošača koji sada kupuju mnogo više različitih proizvoda koji nisu deo potrošačke korpe. Znog cene tih proizvoda će novčanici biti prazni a ne zbog na primer šećera na koji jedno dommaćinstvo troši u proseku 100 dinara mesečno.

  14. A vama kao ne odgovaraju ovako visoke cene. Ima prsvo @old DS.
    I pitanje: ako su svi krivi, a ne vlast, zašto onda kod nas plaćamo registraciju vozila svake godine kao da su kola od suvog zlata? Jel znate koliko to košta u okruženju i koliko često? A tek tehnički pregled! More, glas da vam nisam čuo!

  15. Ma da ih opisujemo za svaki slučaj ipak oni su pružili mogućnost „drugim ljudima“ da podignu cene

  16. Nije samo zbog konkurencije, nego pohlepa je u pitanju i bogaćenje za jednu noć.

  17. Reći ću prostu istinu, a ne morate voleti to śto kažem: Glavi razlog za visoke cena proizvoda i usluga su neosnovan rast plata i penzija.

  18. Apsolutno ne razumem zašto moji komentari nikad ne budu objavljeni?! Da li je moje mišljenje suprotno očekivanom narativu? Ne psujem, ne vređam, razmišljam, u čemu je problem?

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.