Gde su isparili milioni namenjeni za javnu rasvetu 1Vranje, Foto: Dušan Pešić/Danas

Pre pet godina, lokalne vlasti Vranja izdvojile su za javnu rasvetu blizu 385.000 dinara dok je u prošloj za tu namenu potrošeno više od 75,5 miliona dinara, objavio je portal Jugpress.

Navode da je Grad Vranje raspisao javnu nabavku za izbor privatnog partnera za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela javnog osvetljenja, vrednu nešto iznad četiri miliona evra bez PDV-a.

– U pokušaju da opravda ovako veliki iznos gradonačelnik Vranja, Slobodan Gonzi Milenković naveo je da se od privatnika očekuje da zameni 6.178 svetiljki LED svetiljkama, da se postigne bolji kvalitet javne rasvete i uštede. Da bi takođe opravdao ovako veliki iznos sredstava i okrivio dosad angažovane privatnike „Jugelektro“ i „Tesla sistem“, u izjavi za „Južne vesti“ gradski većnik Miodrag Protić je rekao da se „do odluke o partnerstvu došlo zbog velikih računa za struju i da je ušteda moguća jedino kroz partnerstvo sa privatnikom“ i da firme koje su do sada vršile zamenu od 2019. godine, su umesto 5.000, zamenile samo 1.500 sijalica a to je Vranjance koštalo 111 miliona dinara – navodi se u tekstu i dodaje da se kod obe izjave postavlja pitanje „Šta je urađeno sa tih 111 miliona dinara i da li je cifra koja je uzeta od građana Vranja tačna?“

Portal podseća da je 2017. godine za stavku u budžetu “Stalni troškovi ulične rasvete”, gde su, po obrazloženju službe budžeta „raspoređena sredstva po aproprijacijama namenjena za troškove javne rasvete za struju i održavanje javne rasvete“, od ukupno planiranih 25 miliona dinara za Stalne troškove (troškovi utroška struje) potrošeno samo 384.952 dinara ali zato je od planiranih osam miliona dinara za održavanje i zamenu sijalica potrošeno gotovo sve – 7,9 miliona ili 98,8 odsto opredeljenih sredstava.

– Treba napomenuti da je u budžetu za 2015. godinu kod kapitalnih investicija bila planirana stavka „Izgradnja javne rasvete u seoskim mesnim zajednicama“ sa predviđenim sredstvima od 23,8 miliona dinara i od kojih je do kraja 2016. realizovano 7,8 miliona dinara. Za nastavak projekta u 2017. godini 2018. i 2019. godini predviđeno je 7,5 miliona dinara, ali se ovaj iznos volšebno gubi iz završnog računa budžeta za 2017. godinu, pa se postavlja pitanje gde su ovi novci nestali. U 2018. godini za Stalne troškove planirano je nešto više od 51 miliona dinara, a plaćeno je 15,4 miliona dok je za održavanje izdvojeno 8,9 miliona. Ovde treba napomenuti da se pojavljuje i stavka “Usluge po ugovoru” od blizu 1,2 miliona, kao I da se iz godine u godinu novac za te namene uvećava bez obrazloženja šta se pod njom podrazumeva, kome su vršena plaćanja i za koje namene – ističe se u tekstu.

U 2019. godini ukupan budžet za uličnu rasvetu iznosio je 111,5 miliona dinara, nije se menjao ni posle dva rebalansa a realizovano je ukupno 104,6 miliona: stalni troškovi iznosili su 83,9 miliona, usluge po ugovoru 1,8 a tekuće održavanje I popravke blizu 19 miliona dinara. Te godine se kao posebna stavka u okviru konta “Ulična rasveta” pojavljuju “Zgrade i građevinski objekti” za koje se izdvaja 3,1 milion dinara, bez obrazloženja šta se pod tim podrazumeva.

– U 2020. godini, ukupan budžet za uličnu rasvetu, planiran odlukom o rebalansu, iznosio je 114,7 miliona dinara, realizovano je po završnom računu za 2020. godinu nešto više od 117,6 miliona, a da niko nije reagovao za probijanje budžetske stavke. Po strukturi, na ime stalnih troškova potrošeno je više od 75,5 miliona, usluge po ugovoru bile su vredne 2,3 miliona a tekuće održavanje ulične rasvete nešto manje od 39,8 miliona. Za rasvetu zgrada i građevinskih objekata potrošeno je čak devet miliona – navodi se u tekstu Jugpressa i pita: Gde odoše ovi silni novci, da li samo za 1.500 LED sijalica, gde završiše skinute natrijumove sijalice, da li su menjane samo živine, što nameće zakon ili i natrijumove, odnosno da li su i ovih 1.500 zamenjene za ove goleme pare?

Nerazjašnjeno je i odakle se pojavljuje broj od 6.178 sijalica za zamenu, od ukupno 7.678 sijaličnih mesta, ako je u Elaboratu o održavanju ulične rasvete, koji je objavljen na sajtu grada Vranja u 2018. godini, bilo 4.995 sijaličnih mesta, a pritom je još 2017. izbrisana stavka o proširenju ulične rasvete?

– Da napomenemo, ako je i vršeno proširenje, onda je to rađeno novom LED rasvetom, što znači da ne ulazi u cifru za zamenu, pa izaziva i dodatnu sumnju da li je išta rađeno za ovoliki novac od 2017. do danas. Dakle, broj bi trebalo da bude manji. Odgovor na ovo pitanje je lak, samo na 4.995 dodajte 1.500 (koliko je zamenjeno kaobajagi) i dobićete 6.495 za zamenu, što bi rekli, “pojela maca” silne milione uložene od 2017. godine, neka privatnik opravda sredstva, koja ispariše – zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari