"Gde su vam deca i kada dolaze?" 1

Meštani jednog banatskog sela u ponedeljak pre podne bili su zatečeni, ali i iznenađeni i uplašeni pozivom koji su dobili od, kako se tom prilikom predstavila žena, agencije za ekološka istraživanja, pre svega, pitanjima koje im je ona postavila.

– Zvali su nekoliko puta pre podneva, dok se nismo javili. Nas dve same živimo u kući i žena koja se predstavila da je iz državne agencije za ekološka istraživanja rekla je da je ovo obavezno za svaku kuću i da se oni bave ispitivanjem uticaja zračenja na ljude – priča za naš list stanovnica ovog sela u zrenjaninskoj opštini.

Iako su, kako kaže, naviknuti na stalne pozive od različitih agencija, oglašivača i trgovaca, ovaj je, tvrdi, bio malo drugačiji.

– Prvo je pitala koliko nas živi, kada sam rekla da nas je dve i da smo penzionerke pitala je na kojim smo radnim mestima radili, a na kraju i da li nam se dobro vidi broj na kući. To je bilo oko 10 sati. Zakazala nam je sastanak u 11 sati i tako se završio razgovor. U strahu, kada sam shvatila da mi je nešto sumnjivo, pozvala sam i samo otkazala sastanak, rekavši da nećemo biti tu – priča ona.

U dve kuće do nje takođe su tokom tog prepodneva dobili poziv od iste agencije i njima je zakazan sastanak. Međutim, kasnije se niko nije pojavio.

– Komšinica preko puta je penzionerka i živi sama. NJu su pitali zašto je otišla u penziju, koliko godina ima i pitali su je gde su joj deca i kada dolaze. NJoj su kao i komšijama do mene zakazali sastanak u 10.30 časova – napominje naša sagovornica.

U pokušaju da pronađemo ovu „državnu agenciju“ odgovor smo potražili i u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, gde su nam rekli da je jedino Agencija za zaštitu životne sredine u njihovoj nadležnosti i da za druge ne znaju. Za ovu agenciju nisu čuli ni u pokrajinskom sekretarijatu u Novom Sadu.

Kada smo pozvali broj telefona sa kog su pozivi ovim porodicama upućeni (011 65…. broj poznat redakciji), javio se ženski glas i predstavio kao „ekološki centar“. Na pojašnjenje ko smo i zbog čega zovemo, te kako su meštani sela dobili pozive sa čudnim pitanjima rekla je: „Kako mislite čudna pitanja – ostavite vaš broj telefona – pa će vas neko pozvati.“

Nekoliko sati kasnije javio nam se muškarac i rekao da oni nisu državna agencija već Bio-energo centar koji postoji dve godine. Rekao nam je da se oni bave „ekološkim savetima“, a na to da li su pitanja njihovih službenika „da li imate decu i kada oni dolaze kući“ uobičajena kada rade ankete odgovorio nam je da to „svakako nisu pitanja koja oni postavljaju“, ali i da mu pošaljemo mejl sa konkretnim stvarima kako bi oni mogli da utvrde šta se tačno dogodilo i odgovore nam pismeno.

„Naša agencija bavi se davanjem ekoloških saveta građanima po pitanju poboljšanja kvaliteta svakodnevnog života, a na temelju promene njihovih životnih navika i to u smislu uvođenja pravilne i uravnotežene ishrane, rekreacije i obezbeđenje dobrog i zdravog sna koji je svima nama preko potreban“, navodi se u odgovoru Agencije za ekološke savete koji smo dobili dan kasnije. NJihova osnovna delatnost je, kako kažu, edukacija građana o izloženošću geopatogenom zračenju (GPZ) i njegovim uzrocima nesanici, migreni i glavobolji, ali i o mogućnostima kako da se otklone.

„S obzirom na to da je neophodno isključiti mogućnost da navedene subjektivne tegobe i simptomi nespavanja nisu posledica nekih drugih uzročnika (loš ležaj, alergija na perje ili sintetiku u jastuku, mikroklima u stanu itd.) ili možda neke druge prikrivene bolesti koja takođe mogu izazvati dugotrajnije poremećaje spavanja ili hroničnu nesanicu, naši operateri pri prvom kontaktu postavljaju određena pitanja na osnovu pribavljene saglasnosti drugog lica koje učestvuje u razgovoru“, ističu u ovoj Agenciji.

Nakon toga, kako tvrde, ukoliko je učesnik u razgovoru saglasan, dogovara se i poseta njihovih savetnika koji neposredno na licu mesta razgovaraju sa istim licem, ali i njegovim ukućanima, opet na osnovu njihove neposredno pribavljene saglasnosti.

„Upravo ovo su razlozi zbog kojih su stanovnicima navedenog sela bila postavljena određena pitanja (u cilju utvrđivanja preciznije slike problema i tačnih naziva ulica), s tim što moramo da navedemo da su ista izvučena iz konteksta celokupnog razgovora, čime se dobija totalno druga slika ovih poziva“, navode u ovoj agenciji.

Svesni su, kako kažu, da se pozivanjem građana na daljinu služe mnoge firme, pa čak i one koje nelegalno obavljaju svoj rad, a sve u svrhu agresivne prodaje raznih proizvoda kao što su razni i veoma skupi aparati za masažu, posuđe, jastuci vrlo lošeg kvaliteta ili nakit. Svaki građanin koga oni posete, kako kažu, dobija određene savete.

„Kako do gore navedenih poremećaja vrlo često dolazi ukoliko je ležaj na kome se stalno spava izložen jačem GPZ-u, sa naše strane savetuje se promena rasporeda nameštaja u određenoj prostoriji ili u stanu ili kući kao i menjanje određenih životnih navika“, napominju u Agenciji za ekološke savete i dodaju da se često i dešava kako ova oblast nije potpuno ispitana da mnogi građani koji pate od hroničnih poremećaja spavanja i nesanice prvenstveno potraže pomoć lekara koji ne mogu da pronađu uzrok ovim noćnim tegobama i dobiju samo terapiju hipnotika i sedativa koji ne rešavaju uzrok problema, a da oni pokušavaju da svojim savetima spreče i pomognu.

„S tim u vezi možemo da Vam potvrdimo da to nisu ankete, kako ste ih nazvali, kao i da iza ovih telefonskih poziva nema „skrivene“ svrhe“, ističu u ovoj Agenciji.

Na sajtu ove Agencije (bio-energocentar.rs) u kojoj na kraju, ipak, nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega je važno da im građani kojima zakazuju sastanak za ekološko savetovanje odgovore na pitanja „gde su vam deca i da li i kada dolaze kući“, osim adrese i telefona ne može da se nađe ništa više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari