Radnici kompanije Knjaz Miloš stupili su juče rano ujutru u generalni štrajk jer nisu zadovoljni namerom rukovodstva da 106 radnika proglasi za tehnološki višak.

Predstavnici sindikata i menadžmenta prekjuče su pregovarali od 15 časova do dva sata ujutru narednog dana, ali dogovor o odlaganju štrajka nije postignut jer vrh kompanije nije u okviru sporazuma hteo da se odrekne formulacije da će problem viška radne snage biti rešavan „prevashodno putem dobrovoljnih odlazaka“ niti je sindikat želeo da razgovara o drugim opcijama koje nudi poslovodstvo.

Predsednik sindikata Živorad Kolarević izjavio je da do sporazuma nije došlo zato što menadžment nije želeo da izbaci reč „prevashodno“ iz teksta. On je precizirao da zaposleni održavaju 20 odsto proizvodnje i da će protestovati dok se ne obustavi odluka o proglašavanju viškova i dok se ne ispuni drugi zahtev o povećanju plata za 8,9 odsto.

S druge strane, direktor za korporativne i regulatorne poslove Knjaza Rade Pribićević kaže za Danas da reč „prevashodno“ nije mogla da bude izbačena jer bi to značilo da bi prekobrojni mogli da odu samo dobrovoljno čime bi se kompanija odrekla zakonskog prava da proglašava tehnološki višak. On podseća da su zahtevi sindikata neracionalni jer je Knjaz prošle godine zabeležio gubitak, a i prva tri meseca ove godine su negativna. „Uz to, prosečna plata, bez menadžmenta, iznosi 42.000 dinara i sam sindikat zna da je nerealno da traže linearno povećanje zarada za devet odsto“, napominje Pribićević. On dodaje i da je sindikat radikalno reagovalo jer menadžment nije formalno izašao sa predlogom o tehnološkom višku već je zaposlenima objašnjeno kakvo je stanje u kompaniji i da se razmišlja i o otpuštanjima kao o opciji. Pribićević ocenjuje da zbog ispostavljanja dva nerealna zahteva može da se uoči da ne postoji suštinska spremnost sindikata na kompromis.

Pribićević kaže da sindikat nije hteo da prihvati ni ponudu da se odredi moratorijum od dva meseca u toku kojeg bi pokušali da problem viška zaposlenih reše putem programa dobrovoljnjog napuštanja kompanije uz stimulativne otpremnine, a nakon čega bi ponovo seli za pregovarački sto u slučaju potrebe. „Takođe, nije bila prihvatljiva naša ponuda da se istraže mogućnosti za minimiziranje viška putem reorganizacije radnog vremena, eventualnog linearnog smanjenja zarada ili putem upućivanja radnika na rad kod drugog poslodavca“, navodi Pribićević. On dodaje da je rukovodstvo spremno da nastavi pregovore.

 

Politička pozadina?

Kako su u Aranđelovcu za 25. april zakazani lokalni izbori neizbežno je bilo pitanje da li štrajk možda ima političku pozadinu. „Nemam dokaze da postoji direktna veza, ali mogu da kažem da je predizborna atmosfera u Aranđelovcu prilično histerična i ima određenog uticaja na stav sindikata. Znamo kako trenutno stvari stoje u Srbiji, a u Aranđelovcu posebno, zbog ekstremno loše situacije, i zato ovde postoji plodno tle za svaku vrstu populizma. Ne mogu da kažem da postoji direktna instrumentalizacija sindikata, ali raste nivo adrenalina i recimo da je situacija indikativna i da postoji određena tendencija da se iskoristi predizborna atmosfera“, ističe Pribićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari