Šta je uticalo na ekspanziju geoloških istraživanja u Srbiji?

Ostavite komentar


  1. Svaka prevara je ruzna, a ona koja vodi u trovanja vode, zemlje i plavooke seoske dece ravna je genocidu. Rio Tinto, srpske vlasti i placenici hoce jevtino, profitabilno kopanje litijuma uz deponije jalovine iz kojih ce kise spirati otrove navek, kao i izlivanje ogromne kolicine otrovnih otpadnih voda. Moze i bez deponija i bez ispustanja vode (reciklira se), ali je mnogo skuplje , i nema para za sve. Jevtinije je zaluditi narod medijskom kampanjama, uzeti pare, a svoju decu slati iz Srbije.

  2. To se zove novinski članak! Nastavite tako da bismo znali šta se događa oko nas. Ali interesuju nas prateće implikacije. Interferencije sa poljoprivredom, saobraćajnicama, životnom sredinom.

  3. U normalnom svetu rudna renta je od30do 60 procenata,a kod nas je5 procenata .Pa ko nebi eksplatiso kada je dzabe.To samo ima u Srbij.

  4. Istrazivanja se u Srbiji izvode od 1835. godine, ne od juce, cisto informacija za one koji koriste laptopove i mobilne telefone sa litijumskim baterijama, i struju koju dobijaju preko bakarnih kablova, pa je sada moguce da iz svog udobnog doma gledaju, citaju i komentarisu.

  5. Pogrešno naveli da se sve „završava“ na jednoj adresi u Beogradu. Da bi projekat geoloških istraživanja bio prihvaćen, a samim tim i izdato odobrenje za istraživanje, moraju se ishodovati uslovi Zavoda za zaštitu prirode republike Srbije, lokalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i lokalnog sektora za urbanizam. Svi pomenuti uslovi se moraju inkorporirati u projekat istraživanja. Svaka pomenuta institucija daje mišljenje da li su uslovi pravilno inkorporirani u projekat istraživanja. Tek kada je mišljenje pozitivno, projekat ide na odobrenje u Ministarstvo rudarstva i energetike.
    Dakle nije „one stop shop“!

  6. 2011.godine Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima prvi put u modernoj istoriji rudarstva poverena je nadležnost za istraživanje i eksploataciju kamena na lokalnu samouoravu. Ideja nikada nije zaživela isko su lokalne samouprave ohrabrivane da sprovode procedure. Od 20p11 do 2015 izdato je svega 3 odobrenjau oko 160 opština. Opštine su se mahom izjašnjavale da ne mogu da preuzmu poverene poslove. Iz tog razloga je zakonom iz 2015 nadležnost vraćena u ministarstvo. Ostale sirovine: metalične, energetske, industrijske NIKADA NISU BILE U NADLEŽNOSTI LOKALNE SAMOUORAVE. Novinari renomiranih listova bi trebalo da dele pouzdane iformacije, da stoje iza svojih reči znanjem obrazovanjem i pouzdanim izvotom ingormacija. U suprotnom se stiče utisak zlonamernosti, površnosti i pristrasnosti u izveßtavanju

Ostavite komentar


Ekonomija

Elektroprivreda: Srbiji ne prete nestašice struje 8

Elektroprivreda: Srbiji ne prete nestašice struje

Srbiji ne prete nestašice struje, a Elektroprivreda (EPS) ima dovoljno svoje proizvodnje električne energije i u sadejstvu sa uvozom podmiruje sve potrebe tržišta, izjavio je pomoćnik direktora Elektroprivrede Srbije za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljom David Žarković. 

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.