Geopolitika okreće turiste Srbiji 1Foto: Stefana Savić

U poslednjih pet godina u Srbiji konstantno raste broj turista. Godine 2012. u našoj zemlji bilo ih je dva miliona, prošle godine došlo ih je nešto više od 2,7 miliona, od čega čak 1,3 miliona stranih turista.

Iako nam standardno najveći broj gostiju dolazi iz zemalja regiona – Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, Srbija postaje zanimljiva destinacija i u nekim drugim delovima planete – tako se broj Turaka i Izraelaca u Srbiji u poslednje vreme učetvorostručio u odnosu na ranije. Turskih turista u Srbiji 2012. godine bilo je nekih 20.000, prošle godine više od 80.000, dok je naša zemlja privukla prošle godine više od 15.000 Izraelaca. Taj trend sa izraelskim turistima nastavlja se i ove godine.

– Razlog zbog kog i turski i izraelski turisti dolaze sve više jeste dobra promocija zemlje koju radi TOS, ali i dobra ponuda smeštaja. Izraelci su se zasitili Rumunije sigurno, jer je to bila jedna od destinacija u koju idu često, a u zemlje regiona ne mogu da putuju – kaže za Danas predsednik Udruženja hotelijera HORES Georgi Genov. On kaže da je i njih, kao i ostale privukla srpska gostoljubivost, ali i to što smo relativno blizu, nešto više od dva sata avionom.

Za porast broja turskih turista, napominje, zaslužno je, osim promocije, i „zahlađenje“ odnosa Turske i Ukrajine, koja je bila jedna od popularnijih destinacija među Turcima. Genov kaže da je sada najbitnije zadržati sve te turiste, ne dozvoliti da broj padne.

– Trenutno to je trend u regionu i Srbija, i Hrvatska, ali i BiH, Makedonija svi beleže rast turista naročito onih iz daleko-istočnih zemalja. Moramo da imamo dobru ponudu i moramo da popravimo sve ono što nam zameraju – kaže Genov.

A spisak onog što nam zameraju postoji.

– Muzeji rade prepodne, kada pokušaju da odu popodne muzeji najčešće ne rade. Turistička signalizacija je slaba, odnosno ne mogu da se obaveste pravovremeno o događajima koji se dešavaju u mestu u kom su, primedba je i generalno na higijenu, na bezbednost i to najviše zbog saobraćaja, ali i na taksiste – nabraja naš sagovornik.

Na pitanje kakva je hotelska ponuda u Srbiji i šta je to što treba unaprediti Genov ističe da su kapaciteti dobri, da nedostaju hoteli sa pet zvezdica, te da u Beogradu trenutno ima 5.200 ležajeva. Kada bude otvoren hotel Hilton, napominje, ponuda će svakako biti kompletnija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je prošle godine u odnosu na 2012. zabeležila porast broja stranih gostiju iz gotovo svih zemalja, osim Italije, Japana i Norveške. Gotovo duplo više turista nam je prošle godine u odnosu na 2012. došlo iz Makedonije, Grčke, BiH, Švajcarske, Bugarske, 10.000 više iz SAD. U Srbiju je prošle godine došlo i više od 18.000 kineskih turista što je skromno kada se zna koliko Kina ima stanovnika, ali je napredak u odnosu 4.800 koliko ih je pre pet godina bilo turistički u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari