Glišić: Rio Tinto je moguća ekološka katastrofa 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predstavnici nekoliko udruženja građana koji se protive tome da kompanija „Rio Tinto“ izgradi rudnik litijuma u okolini Loznice predali su juče Ani Brnabić, premijerki Srbije peticiju kojom se traži obustava svih aktivnosti na tom projektu.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade Srbije naglašeno je da premijerka delegaciju protivnika izgradnje rudnika prima na zahtev poslanika Skupštine Srbije Vladana Glišića, a da je peticijom koju je pokrenula organizacija „Kreni promeni“ prikupljeno 32.000 potpisa, i da su tu akciju podržali Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Odbranimo reke Stare planine i Podrinjski antikorupcijski tim. Peticijom se traži zabrana otvaranja rudnika litijuma i metaloprerađivačkog kompleksa u dolini Jadra.

Miroslav Mijatović, predsednik Podrinjskog antikorupcijskog tima je naglasio da je dovoljan dokaz štetnosti izgradnje rudnika litijuma podatak da kompanija „Rio Tinto“ namerava da iskopa čak 1,5 miliona tona jalovine, na području na kojem se nalaze dve reke, što može da izazove negativne efekte na zaštitu životne sredine i zdravlje stanovništva tog kraja.

Prema rečima Vladana Glišića Srbiji je potrebna industrija ali ne po cenu da posle „sav profit bacimo na lekove“.

„Organizovao sam sastanak organizacija koje se protive izgradnji rudnika litijuma jer nam je potreban društveni dijalog, a tema je veoma ozbiljna jer se tiče moguće ekološke katastrofe“, istakao je Glišić izrazivši zadovoljstvo što je premijerka Brnabić prihvatila njegovu inicijativu.

Predstavnik organizacije „Ne damo Jadar“ i meštanin područja na kojem se planira rudnik Zlatko Kokanović rekao je da su građani tog kraja u okolini Loznice zabrinuti i uplašeni, da kompanija „Rio Tinto“, koja planira otvaranje rudnika, na njih vrši pritisak da prodaju zemlju, a da građani najviše strahuju jer se na tom području nalaze dve plavne reke.

Dragana Đorđević, naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, istakla je da je reč o opasnoj tehnologiji po živi svet u plodnom delu Srbije i da bi izgradnjom rudnika bile ugrožene reke koje se ulivaju u Drinu.

– Toksini sa jalovišta raznosiće se i ulaziće u zemljište i vodotokove, što znači da će biti ugroženi oni koji ostanu da žive u okolini rudnika. Na nama je da nadležnima predočimo probleme, a oni koji donose odluke rešiće na kraju šta će biti sa tim projektom – istakla je Dragana Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari