Godina 2017. donela rast prometa na Beogradskoj berzi 1

Protekla godina na Beogradskoj berzi donela je značajan rast vrednosti prometa, kao i blagi rast vrednosti indeksnih pokazatelja na BELEX-u.

Ostvaren je i najveći promet u postkriznom periodu, odnosno od 2008. godine. Međutim, ono što 2017. godinu čini uspešnom jeste pokretanje, u saradnji sa EBRD, projekta Serbia IPO Go! čija bi realizacija trebalo da iznedri prvu kompaniju koja bi dodatna finansijska sredstva obezbedila na tržištu kapitala u Srbiji. To je, inače, praksa u tržišnim, posebno onim uspešnim, ekonomijama sveta.

– Rast ukupnog prometa na Berzi u 2017. jeste značajan, ali ostvarenim rezultatima ne možemo biti sasvim zadovoljni. Utoliko pre, što su referentna tržišta u regionu ostvarila snažniji rast vrednosti indeksnih pokazatelja u odnosu na srpsko tržište. Osim toga, rumunsko tržište potuno je stavljeno u funkciju razvoja domaće ekonomije, što je rezultovalo visokim stopama rasta bruto domaćeg proizvoda. Rast prometa na Beogradskoj berzi baziran je na prometu državnim dužničkim hartijama od vrednosti, koje, iako kvalitetne, ne predstavljaju okosnicu berzanskog poslovanja. Radimo na tome da naredna godina donese nove tržišne materijale i novi pristup tržištu kapitala u Srbiji – izjavio je Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Kao jedan od najznačanijih planova za narednu godinu na Beogradskoj berzi najavljuju početak saradnje sa najboljom evropskom fintek kompanijom – estonskom ekvitiui kraudfanding platformom Funderbeam. Otpočinjanje ove vrste operacija u Srbiji pomoći će inovativnim domaćim malim, srednjim preduzećima, kao i start-ap kompanijama da selektovanoj grupi specijalizovanih profesionalnih investitora, s jedne, i globalnoj investicionoj zajednici koja ulaže u biznise u ranim fazama razvoja, s druge strane, predstave svoje poslovne koncepte i na tržištu prikupe sredstva za finansiranje poslovanja, uz njihov nastavak poslovanja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari