euro znakFoto: EPA/BORIS ROESSLER

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji (EU) održala se na stabilnom nivou u avgustu, dok su cene hrane skočile pred padom cena goriva, ali nije bilo jasno da li Evropska centralna banka (ECB) može da prekine svoju seriju povećanja kamatnih stopa.

Indeks potrošačkih cena za 20 zemalja koje koriste evro ostao je nepromenjen na 5,3 odsto u odnosu na jul, uz rast cena hrane, alkohola i duvana koje su porasle za 9,8 odsto, prema zvaničnim podacima statističke agencije EU Evrostat.

Još jedan ključni broj inflacije, takozvana bazna inflacija koja izostavlja nestabilna goriva i hranu, takođe je smanjena u avgustu i pala je sa 5,5 na 5,3 odsto. Ta cifra će biti ključna stvar za ECB u odlučivanju o tome da li kamatne stope treba da budu veće ili mogu ostati nepromenjene kako bi se procenio njihov uticaj na ekonomiju.

Cene goriva pale su za 3,3 odsto usled stabilnih svetskih cena nafte i smanjene letnje potražnje za gorivom za grejanje.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard rekla je da će odluka o kamatnim stopama na sastanku o politici 14. septembra zavisiti od pristiglih podataka.

Inflacija je opala nakon što je dostigla svoj vrhunac u oktobru sa 10,6 odsto, ali je pad usporen poslednjih meseci i ekonomisti kažu da bi „poslednja etapa“ ka vraćanju inflacije na cilj banke od 2 odsto mogla biti najteža.

Ekonomija evrozone je stagnirala sa nultim rastom na početku 2023. godine i zabeležila je skroman oporavak u drugom kvartalu, rast od 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

U avgustu je indikator ekonomskog raspoloženja Evropske komisije koji kombinuje mere poslovnog i potrošačkog poverenja pao na najniži nivo u poslednjih 10 godina, dok ankete menadžera nabavke ukazuju na usporavanje aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari