Ugovor o zajedničkom ulaganju italijanskog Fijata i države Srbije u Zastavu biće potpisan u ponedeljak, 29. septembra u Palati Srbija na Novom Beogradu, potvrđeno je juče našem listu u krugovima bliskim menadžmentu Fijata. Verifikaciji ugovora, koji će biti potpisan između čelnika italijanskog giganta i Vlade Srbije, kao što je već najavljeno, prisustvovaće najviši državni i drugi zvaničnici Srbije i Italije.

Sa italijanske strane očekuje se, između ostalih, ministar inostranih poslova Franko Fratini i predsednik Fijata Serđo Markione, a sa srpske predsednik Republike Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić i drugi ministri u Vladi Srbije, kao i čelnici Kragujevca.

Odmah nakon verifikacije ugovora, potpisnici tog dokumenta i ostale visoke zvanice helikopterima će stići u Kragujevac, gde će posetiti Fabriku automobila i pogon Karoserija, u kojem je locirana robotizovana linija za proizvodnju domaćeg „punta“ (modela „zastava 1o“). U zgradi Skupštine grada biće održana konferencija za novinare, na kojoj će predsednik Fijata, srpski ministar ekonomije i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, saopštiti detalje ugovora.

Prema odredbama tog ugovora, Fijat će, saznaje Danas, u temeljnu rekonstrukciju i modernizaciju Zastavine Fabrike automobila uložiti ranije predviđenih 700 miliona evra, dok će ulog države iznositi 100 miliona evra. Na osnovu tih uloga, Fijat će biti vlasnik 70 odsto buduće automobilske kompanije u Zastavi, dok će država Srbija u narednih deset godina raspolagati sa 30 odsto kapitala te firme. Očekuje se, međutim, da će i jedna i druga strana uvećavati uloge, s obzirom na obim predviđenih investicionih radova u Zastavi i Kragujevcu. Podsećanja radi, najavljena je rekonstrukcija i izgradnja tehničko-tehnoloških kapaciteta putne, železničke, komunalne i druge infrastrukture, neophodne za realizaciju Fijatovih planova u novoj automobilskoj kompaniji u centru Šumadije.

U krugovima bliskim menadžmentu Fijata kažu da je ugovorom definisana godišnja proizvodnja od 300.000, odnosno 200.000 plus 100.000 Fijatovih automobila u Kragujevcu.

– Fijat će u svojoj kompaniji u Zastavi do 2010. započeti proizvodnju dva nova modela automobila, jednog „A“, i drugog „B“ klase. Produkcija modela „A“ klase, kojeg u Srbiji zovu „topolino“, a u Fijatu „panda siti kar“ (nešto manje gradsko vozilo od klasične „pande“) počeće u oktobru ili novembru 2009. i godišnje će se proizvoditi u seriji od 200.000 automobila. Proizvodnja novog modela „B“ klase startovaće 2010. Taj model će se proizvoditi u seriji od 100.000 automobila godišnje – tvrdi naš sagovornik i dodaje da će u Zastavi do kraja godine biti okončana produkcija modela „zastava 10“, te da će se od početka januara 2009. taj automobil ponovo proizvoditi pod nazivom „punto“.

Dolazi predsednik IVEKO-a

Potpisivanju ugovora o zajedničkom ulaganju Fijata i države Srbije u Zastavu, najverovatnije će, prema nezvaničnim informacijama, prisustvovati i predsednik kompanije IVEKO, koja posluje u sastavu Fijat Grupe, i koja planira da u Zastavi Kamionima i Kragujevcu u relativno bliskoj budućnosti započne proizvodnju privrednih vozila i autobusa. Ne očekuje se, međutim, da će ugovor, ili memorandum o strateškom partnerstvu IVEKO-a i Zastave Kamiona biti potpisan 29. septembra, kao što je do skora nezvanično najavljivano, ali je izvesno da će pregovori između dva potencijalna partnera početi odmah posle potpisivanja ugovora sa Fijatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari