Nakon što je pribavila i poslednju dozvolu potrebnu za rad kopa Ćeramide na planini Rudnik, a u pitanju je saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike, preduzeće Zorka Alas Kamen, vlasnik tog kamenoloma, počela je krajem maja sa eksploatacijom dacita koji se koristi u izgradnji puteva.

Nakon što je pribavila i poslednju dozvolu potrebnu za rad kopa Ćeramide na planini Rudnik, a u pitanju je saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike, preduzeće Zorka Alas Kamen, vlasnik tog kamenoloma, počela je krajem maja sa eksploatacijom dacita koji se koristi u izgradnji puteva. Zorka Alas Kamen je pribavila i preostala odobrenja, između ostalih i saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine na Studiju o proceni zaštite životne sredine projekta eksploatacije dacita u ležištu Ćeramide. Studija je urađena u saradnji sa stručnjacima Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, izvršena su seizmička merenja, ugrađen je sistem za otprašivanje, merenje taložnih čestica u okolini površinskog kopa, popisana su izvorišta vode i ispitana ispravnost vode za piće. Kompanija Zorka Alas Kamen je uspešno rešila i spor sa Porodicom bistrih potoka, pokretom koji je osnovao poznati ekolog Božidar Mandić. Naime, Porodica bistrih potoka protivila se izgradnji puta koji vodi do kamenoloma tvrdeći da to stvara buku i ruži okoliš.
– Postavivši izolaciju protiv buke kompanija Zorka Alas Kamen izašla je u susret našim zahtevima i tako pokazala da želi da bude partner Porodice bistrih potoka u očuvanju prirode i lepota planine . Pored toga, sa Zorkom Alas Kamenom smo utvrdili čitav niz aktivnosti koje se sprovode kako bi se efikasno zaštitla životne sredine u ovom kraju. Takođe, potrebne dozvole su dobijene od svih nadležnih, uključujući i Ministarstvo za životnu sredinu tako da za nas ništa više nije sporno – istakao je Božidar Mandić.
Aleksandar Stojić, predsednik Upravnog odbora kompanije Alas – Zorka kamena objašnjava da je kamen eruptivnog porekla dacit jedan od proizvoda kojim ta kompanija želi da upotpuni asortiman roba kojim snabdeva srpsko tržište. Krečnjak izvađen u kopu Jazovnik koristi se u svim srpskim šećeranama, Beočinskoj fabrici cementa, kao i za proizvodnju đubriva, dok površinski kopovi Šeševica i Ćeramide obezbeđuju materijal za puteve. Otvaranjem površinskog kopa Ćeramide tržište Srbije dobija materijal znatno boljeg kvaliteta od postojećeg čime se stvaraju uslovi za dostizanje evropskih standarda u oblasti putogradnje. U Zorka Alas Kamenu procenjuju da će se u Ćeramidama godišnje eksploatisati od 250.000 do 300.000 tona kamena, dok je instalirani kapacitet kamenoloma veći od milion tona. Overene rezerve dacita iznose 6,8 miliona tona, dok su geološke rezerve znatno veće.
Već je urađeno ili je u toku i niz aktivnosti na zaštiti životne sredine dogovorenih u saradnji sa pokretom Porodica bistrih potoka. Takođe, u toku obaveznih pripremnih radova na kopu Ćeramide, kompanija je finansirala izgradnju pristupnog puta, napajanje električnom energijom i montažu opreme kako bi se postigli visoki standardi kvaliteta života i rada u kamenolomu i oko njega. Vrednost celokupne investicije izgradnje površinskog kopa Ćeramide procenjuje se na oko sedam miliona evra. Zorka Alas Kamen d.o.o. je zavisno preduzeće osnovano 2004. godine koje posluje u okviru austrijskog Alas Holdinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari