Ekonomski analitičar Goran Nikolić izjavio je da su trenutno javne finansije u Srbiji likvidne i da je zato logično da se vraćaju skuplji dugovi.


Nikolić je rekao da se u konsolidovanom budžetu vidi rast prihoda od čega će, kako je ocenio, verovatno biti plaćen neki dug sa većom kamatom. – Došlo je do povećane naplate u januaru, a verovatno i u celom prvom tromestru od prihoda od doprinosa i socijalnog osiguranja i poreza na imovinu. To se vidi u konsolidovanom budžetu, a ne u republičkom. Tu vidim logiku za otplatu spoljnog duga – rekao je Nikolić. On je dodao da pretpostavlja da će biti vraćen neki dug koji nosi veću kamatu, da bi se na razlici između kamata napravila neka ušteda.

Nikolić je dodao da je slična ekonomska situacija postojala i pre nekoliko godina i da je i tada vraćen neki deo spoljnog duga. Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupan spoljni dug Srbije na kraju 2012. bio je 25,7 milijardi evra i tokom te godine je povećan za 1,6 milijardi evra ili za 6,6 odsto.

Podsećanja radi, ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić predložio je Vladi Srbije u subotu da pre vremena otplati deo spoljnjeg duga u iznosu od 430 miliona dolara. Prema predlogu ministra finansija, otplata dela javnog duga od 430 miliona dolara bi bila izvršena do kraja aprila. Kako je navelo Ministarstvo finansija, „prevremena otplata skupih kredita iz prošlosti moguća je zahvaljujući značajnoj likvidnosti koja je obezbeđena u budžetu Srbije u poslednjih nekoliko meseci“. – Najnoviji podaci na nivou konsolidovanog računa budžeta pokazuju da je u januaru ostvaren suficit od 3,8 milijardi dinara. Konsolidovani prihodi budžeta u januaru iznosili su 116 milijardi dinara, dok su ukupni rashodi bili 112,2 milijardi dinara“, navelo je to ministarstvo. Konsolidovani račun budžeta obuhvata javne finansije čitave države, to jest stanje na računima republike, pokrajine, gradova i opština, penzionog fonda, fonda zdravstvenog osiguranja i fonda za osiguranje od nezaposlenosti. Ministarstvo finansija Srbije je istaklo i da je budžetski suficit u januaru ostvaren, pre svega, zahvaljujući značajnom rastu prihoda od doprinosa za socijalno osiguranje i od poreza na imovinu, kao i da je trend rasta tih prihoda nastavljen i u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari