U narednih desetak dana treba očekivati da će na svim benzinskim pumpama gorivo poskupeti za dva do četiri dinara zbog povećanja akciza. U ovom trenutku, većina pumpi još ima rezerve naftnih derivata kupljene po nižim cenama iz prošle godine. Dok se ne istroše te rezerve, a to će se desiti najkasnije za desetak dana, neće biti povećana maloprodajna cena goriva.

Kako rezerve budu nestajale, tako će se na pumpama formirati nove više cene – kaže za Danas Borisav Tatić, predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije.

Prema njegovim rečima, trgovci će se maksimalno truditi da poskupljenje ide nauštrb marže, čak do 50 odsto, kako bi vozači bili što manje opterećeni poskupljenjem, a realno gledano nove cene će biti veće za dva do četiri dinara. Povećanje akciza na naftne derivate direktno će se odraziti na rast cena goriva na pumpama, jer naftne kompanije ne mogu da to povećanje akciza nadoknade iz svojih marži.

Inače, prema podacima Ministarstva finansija, akciza je od 1. januara za dizel povećana četiri dinara, za benzin 0,4, a za TNG pet dinara po litru, odnosno kilogramu derivata. Akciza na bezolovni benzin biće povećana sa 49,6 na 50 dinara po litru, na evrodizel sa 42 na 46 dinara po litru, a na TNG sa 30 na 35 dinara po litru. Postoji mogućnost da će u ovoj godini vozači za gorivo izdvajati više novca i zbog početka procesa „markiranja“ goriva, što će koštati oko 30 para za litar. Naime, trgovci će pre stavljanja u promet naftnih derivata biti u obavezi da plate njihovo markiranje. Takođe, naftne kompanije u 2014. godini očekuje i plaćanje naknada po osnovu formiranja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata koje propisuje novi Zakon o robnim rezervama. Međutim, to ne bi trebalo da se odrazi na rast maloprodajnih cena goriva u Srbiji.

Ipak, prema mišljenju stručne javnosti, izuzev poskupljenja naftnih derivata sa kojim će se potrošači suočiti u januaru ne treba očekivati bilo kakve veće potrese na tržištu u toku ove godine. S obzirom na to da su se smirile političke tenzije oko Irana, te da je potražnja sirove nafte i naftnih derivata u blagom padu, kao što je to bio slučaj i prošle godine, u Srbiji ne bi trebalo očekivati nagle i velike skokove maloprodajnih cena goriva, a nije nerealno očekivati da bi one mogle da idu i naniže u određenim periodima godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari