Grad i nevreme naneli veliku štetu usevima, najviše stradali uljana repica i pšenica 1Foto: Beta/Darko Krstic

Nevreme praćeno gradom nanelo je proteklog vikenda veliku štetu usevima u selu Bavanište u opštini Kovin, a najviše su stradali uljana repica i pšenica, izjavio je danas poljoprivrednik Jovica Jakšić.

On je za agenciju Beta rekao da je uljana repica sazrela i da je žetva trebalo da počne ovih dana.

„Od oko 13.000 hektara, koliko zahvata Bavanište, usevi su uništeni na oko 8.000 hektara. Uljana repica je uništena 90 odsto, a oštećeni su i pšenica, kukuruz, suncokret, duvan, bostan“, rekao je Jakšić.

Dodao je da je na njegovom domaćinstvu oboreno stablo oštetilo traktor u vrednosti 400.000 dinara.

On je rekao da je većina poljoprivrednika, osigurala useve, ali su zbog visokih cena uglavnom osigurani do nivoa vrednosti troškova proizvodnje, bez uračunate zarade.

Poljoprivredni proizvođač Predrag Stanković rekao je da je duvan na njegovoj njivi od dva hektara oštećen u proseku 20-30 odsto.

„Ima stabljika koje su presečene i šteta je 100 odsto, a ima i gde su delimično oštećeni listovi“, rekao je Stanković.

Poljoprivrednik iz tog mesta Darko Krstić rekao je da je dva hektara bostana skoro potpuno uništeno.

„Deo sadnica lubenica koje su ranije posađene pokušaćemo da spasimo, ali nismo sigurni da ćemo ‘rane’ na plodovima uz pomoć stručnjaka zacelili tako da plod uspe da sazri, a deo njive gde je mlađi zasad je potpuno uništen“, rekao je Krstić.

Dodao je da je osigurao bostan, ali na manju sumu, zbog toga što su osiguravajuće kuće podigle cene, pa je premija osiguranja do prošle godine koštala 120.000 dinara po hektaru, a osigurana suma oko 2,2 miliona dinara, a ove godine je premija skočila na 150.000 dinara po hektaru, a osigurana suma pala na 1,4 miliona dinara.

„Osiguravajuće kuće, čak ni kada je realna šteta 100 odsto, neće to da priznaju već tvrde da je šteta oko 80 odsto. Proizvodnja bostana je skupa, po hektaru košta oko 5.000 evra jer se dosta upotrebljavaju skupi preparati za zaštitu kako bi se sprečile bolesti“, rekao je Krstić.

Naveo je da od uzgoja i prodaje bostana živi njegova i porodica njegovog brata i da je prošla godina bila po zaradi najbolja do sada jer je godinu dana ranije cena kilograma lubenica pala na šest dinara, pa su mnogi odustali od te proizvodnje, što je smanjilo ponudu.

Zbog toga su, kako je rekao prošle godine te dve porodice zaradile na lubenicama oko 10.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari